НОВИНИ

Брекзитът - "политически земетръс" за планетата и за Русия

Централните руски медии обсъждат последиците от Брекзита за международните отношения като цяло и по-специално за Москва. "Комерсант" нарича британския референдум от 23 юни политически земетръс.Според вестника, цитиран от Би Би Си, на срещата си утре ръководството на ЕС смята да ускори развода с Лондон, разчитайки да заздрави Евросъюза.

bnt avatar logo
от БТА
10:13, 27.06.2016
Чете се за: 01:38 мин.
По света
брекзитът политически земетръс планетата русия

"След напускането на Великобритания в ЕС ще се формира нова тройка от лидери: Германия, Франция и Италия - смята "Комерсант". - От своя страна Обединеното кралство се налага да реши два проблема: как да не изгуби Шотландия и Северна Ирландия и как да запази предишното си влияние върху световната политика."
Вестникът допуска, че на фона на отслабващите връзки с Европа Брекзитът може да укрепи традиционния съюз на Лондон със САЩ и да бъде създаден нов силов център. "Засиленият британско-американски тандем ще даде възможност на Великобритания да намери нова опорна точка вместо ЕС", пояснява политологът Владимир Сотников.

"След смяната на премиера наесен обаче можем да очакваме известно отслабване на антируската риторика и размразяване на отношенията", добавя аналитикът по повод обявеното намерение на министър-председателя Дейвид Камерън да излезе в оставка.
Излизането на Великобритания от ЕС едва ли ще промени отношенията между общността и Русия, смята "Ведомости".

Резултатът от референдума не гарантира автоматично отслабване на антируските санкции. Но ако ЕС се замисли за реформи, в този момент ще се образува прозорец от възможности, заявява пред вестника председателят на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов, очакващ "благоприятен за Русия развой на събитията".

Камерън прати на дъното своя "Титаник" и пуска кормилото, за да се качи в някоя лодка като обикновен пътник, коментира "Вести" изявлението на британския премиер.
Изданието припомня уверенията на правосъдния министър Майкъл Гоув, че засега остават в сила "всички споразумения с ЕС и останалия свят", сключени от Лондон.

"Дали това означава, че Великобритания все така ще плаща в общия европейски бюджет по 13 милиарда лири, от които се връщат обратно само 4,5 милиарда? Ще продължат ли да прииждат там със стотици хиляди мигрантите от балтийските страни, Полша, Румъния и България? И какво да правят онези, които вече са там? Накрая, какво очаква над 3-те милиона британци, които живеят в континентална Европа, и какво ще стане с Гибралтар, ако Испания поиска да си го върне?", пита се електронният вестник.

"Британската двупартийна система се разпилява като къщичка от карти": управляващите консерватори и основната опозиционна сила - лейбъристите, "стремително затъват в криза на лидерството", пише "Росийская газета" по повод борбите в политическия елит на кралството, свързани с резултата от референдума.

Москва заявява, че нарушеното европейско статукво може да има дълбоки отрицателни последици за Руската федерация. В Лондон обаче се твърди, че Русия е сред най-печелившите от Брекзита, пише "Вестник Кавказа".
"Имаше триъгълник Берлин-Париж-Лондон. Лондон напуска и се очертава ориентиране към Изтока. Руската федерация - ако следва премерен, точен дипломатически курс, ако оцени вярно своите възможности и потребности, може частично да заеме тази ниша", предполага експертът по европейско право Николай Топорнин.
Москва може да получи и шанс за отслбаване на западните санкции, тъй като Лондон настояваше най-упорито за твърд санкционен режим към Русия, добавя "Вестник Кавказа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел и Оланд са „напълно съгласни“ относно напускането на Великобритания
Меркел и Оланд са „напълно съгласни“ относно напускането на Великобритания
Готови са резултатите от първото класиране за прием след седми клас
Готови са резултатите от първото класиране за прием след седми клас