НОВИНИ

Британска телевизия получи списък с 22 000 имена на членове на ИД

Британската телевизия "Скай нюз" е получила имената на 22 000 членове на "Ислямска държава" от бивш боец в групировката, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:46, 10.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
британска телевизия получи списък 000 имена членове

Разочарован член на "Ислямска държава" откраднал флашка с информацията от вътрешната полиция на джихадистката организация. Документите съдържат имена, адреси, телефони, кръвната група, информация за роднините им и други данни за присъединилите се към терористичната групировка от 55 страни. "Скай нюз" е уведомила властите за получената информация.

"Това изтичане на информация се смята за сериозно поражение на "Ислямска държава", което дава важни разузнавателни данни за тяхното военно положение в Ирак и Сирия", пише в. "Таймс", цитиран от ТАСС. Според изданието експертите на британското разузнаване МИ-6 и контраразузнаването МИ-5 вече са започнали анализ на информацията.

В документите има някои имена на вече идентифицирани джихадисти. Данните показват, че над 70 на сто от присъединилите се са от арабските страни, а от европейските страни са най-многобройни гражданите на Франция, Великобритания и Германия.

Документите са предадени на "Скай нюз" от бивш боец на "Свободната сирийска армия", присъединил се към "Ислямска държава" и който се представя като "Абу Хамед". Той ги е предал на журналист в Турция, като обяснил, че е напуснал "Ислямска държава", след като групировката загубила ислямските принципи, в които той вярва. "Абу Хамед" е добавил, че джихадистката организация е напуснала крепостта си в Сирия, град Ракка, и се е преместила в пустинята.

"Като във всяка голяма организация ще има борби за власт и може в бъдеще да видим разпадането на "Ислямска държава" на различни фракции", заяви Оливие Гита, главен директор на консултантската организация "Глобалстрат".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров се признава за виновен за случая пред НАТФИЗ
Волен Сидеров се признава за виновен за случая пред НАТФИЗ
НАСА иска първата мисия до Марс да е съвместно усилие
НАСА иска първата мисия до Марс да е съвместно усилие