Британският парламент гласува алтернатива на Брекзит

Британските законодатели поемат от правителството контрола върху процеса на Брекзит в опит да осигурят мнозинство за алтернативен път за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Те ще извършат така наречените "ориентировъчни гласувания" по различни варианти за осъществяване на Брекзит.

от БНТ
17:20, 27.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Британските депутати ще обсъдят и гласуват по най-малко седем предложения. Сред тях са напускане без сделка, оставане в блока, свикване на втори референдум, договорена и два пъти отхвърлена сделка на британския премиер с Брюксел.

След като дебатите приключат, депутатите в Камара на общините ще имат половин час да гласуват за колкото на брой предложения желаят.

Дори и мнозинството в долната Камара на британския парламент да избере алтернативен план, правителството на Тереза Мей не е длъжно да се съгласи с резултата, тъй като сериите от гласувания нямат задължителен характер. Британският премиер вече подчерта, че не може да ангажира кабинета с резултата от никой от вотовете.

Тереза Мей - министър-председател на Великобритания: Ние договорихме споразумение, което премахва членската ни такса, което спира Брюксел да създава нашите закони, което ни дава собствена имиграционна политика. Другите варианти не предоставят тези възможности. Другите варианти създават забавяне, несигурност и рискуват Брекзит да не се състои.

Макар и сделката на премиера Тереза Мей да беше отхвърлена два пъти, британските законодатели ще са принудени да я одобрят, тъй като това е единственото условие на Брюксел за удължаване на Брекзит на 22 май.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пенсиониращите се до 2023 г. сами избират формулата за изчисляване на пенсиите
Пенсиониращите се до 2023 г. сами избират формулата за изчисляване на пенсиите
Цветанов напуска парламента, остава зам.-председател на ГЕРБ
Цветанов напуска парламента, остава зам.-председател на ГЕРБ