НОВИНИ

Бръшлянът и люлякът чистят въздуха, борът и върбата - не

Не всички растения са еднакво добри като средства за пречистване на въздуха. За това говори в Сутрешния блок на БНТ Валентин Симеонов от Швейцарския федерален институт за технологии.

bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 28.02.2019
Чете се за: 00:28 мин.
Още

Изследванията показват, че някои растителни видове поглъщат фините прахови частици, докато други отделят летливи вещества, които увеличават допълнително замърсяването на въздуха.

Според Симеонов, който консултира общината в Лозана за засаждането на подходящи растения, най-ефективни са брашлянът и люлякът. Докато дъбът, върбата и борът не допринасят за пречистването на въздуха в градска среда.

Ученият посочи като основни причини за силното замърсяване на въздуха в София и големите градове с най-опасните фини прахови частици е неограничения внос на стари автомобили на дизелово гориво. Според него ще бъде удачно да се въведат данъчни облекчения за по-чистите газови автомобили, както и да се насърчава използването на градски транспорт.

Симеонов препоръча и подмяната на керосиновите генератори, използвани за зареждането на самолетите на летище "София", с електрически, както вече се прави на много места в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в България
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в България
Отвъд границите: Мария Енчева: Правя това, което обичам
"Отвъд границите": Мария Енчева: Правя това, което обичам