​БСП искат изслушване на премиера Борисов за споразумението между ЕС и Турция

От БСП искат изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента за споразумението между Турция и Европейския съюз, както и за ролята на България в този процес. На брифинг на "Позитано" 20 председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова заяви, че българският премиер се явявал куриер на турския президент.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:17, 29.08.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Председателят на БСП Корнелия Нинова изброи въпросите на социалистите към премиера Бойко Борисов - кое е наложило така рязко, без мандат от парламента да смени позицията на България, която през март била: визите за турски граждани да отпаднат, когато се види, че Турция изпълнява ангажимента за реадмисия, както и че Турция следва да изпълни показателите от пътната карта за визова либерализация с Евросъюза.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Турция не изпълнява тези условия и въпреки това от името на България министър-председателят еднолично променя позицията и се явява куриер и говорител на Ердоган. С чий мандат той пое тази роля? За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента Европейския съюз и нашият министър-председател е говорител на този рекет".

Затова от БСП искат аргументите на премиера да се чуят в парламента, както и Консултативният съвет да изгради отговорна национална позиция. Евродепутатът Илияна Йотова допълни думите на Нинова, че очаквала много повече от посещенията на премиера в Истанбул и Берлин, защото само след месец и половина България трябва да каже в Европейския съвет подкрепя ли отпадането на визите за турски граждани.

Илияна Йотова - евродепутат, член на изпълнителното бюро на БСП: "На следващо място, само след месец и половина България също трябва да каже дали Турция е сигурна държава. В момента този текст е гласуван от Европейския парламент, но среща много сериозна съпротива в Европейския съвет, където са министър-председателите и ръководствата на държавите членки".
;

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че изразената в Берлин позиция е в приоритета на правителството и не е необходимо съгласуване с други институции.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: "Нямам никакви притеснения. Нито аз, нито Борисов да представяме позицията. Нашата инициатива и исканията, които бяха представени са в рамките на правомощията на правителството. Няма притеснение по нито една от тези теми".

От БСП предлагат граничните страни на Евросъюза да не участват в общото квотно разпределение на мигранти, тъй като така или иначе понасят тежестта на миграцията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вашингтон: Турската офанзива в Сирия не е срещу Ислямска държава
Вашингтон: Турската офанзива в Сирия не е срещу "Ислямска държава"
Деца се учат на традиции в село Смилец
Деца се учат на традиции в село Смилец