НОВИНИ

БСП обсъжда антикорупицонното законодателство на пленум

Корнелия Нинова постави три условия за общ антокорупционен закон с ГЕРБ.В централата на БСП се провежда заседание на Националния съвет на партията, като се обсъжда се предлаганото антикорупционното законодателство. Преди проектът на Левицата да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, той трябва да бъде окончателно одобрен от Националния съвет на БСП.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
12:07, 02.09.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Нинова посочи, че управляващите предлагат поредната имитация на борба с корупцията за отчет пред предстоящия мониторингов доклад.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Управляващите предлагат поредната имитация за борба с корупцията за отчет преди предстоящия мониторингов доклад. Тяхното предложение е орган, който събира информация, констатира административни нарушения и издава предписания. Техният орган не е предвиден да се бори с престъпления. Там не е предвидено да се борят с корупционни престъпления, да има разследване, да се събират веществени доказателства и те да се предават на прокуратура и съд.
;

Заседанието започна към 11 ч. и в момента се провежда на закрити врата, а само в началото беше открито за медии. След публични обсъждания с професионалната гилдия БСП обобщава бележките под линия, които да се обсъдят преди окончателното приемане на техния вариант на антикорупционния закон.

Финалната среща беше вчера с държавния глава Румен Радев. Разликата между предложението на ГЕРБ и БСП е в това, че в Левицата предлага президентът да предлага началника на антикорупционния орган, който се предвижда да се създаде с приемането на закона.

Лидерът на БСП посочи, че се опитват се през последните дни им внушават, че трябва да направят общ законопроект с ГЕРБ.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Ще го направим при три условия. Първото - този орган да се занимава с разследване, а не с констатации, тоест – истинско събиране на доказателства. Този орган да се занимава с престъпления корупционни по високите етажи на властта, а не с констатиране на административни нарушения. И този орган да има председател, назначен от президента на Републиката.

Тя посочи, че не може изпълнителната власт да си назначава председателя на органа, който ще ги контролира и председателят да предлага членовете на органа, който ще ги контролира. Нинова посочи, че антикорупционният закон е част от битката с паралелната държава.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Този, който краде от четири тона суджук до няколко милиона в НДК, ще си назначава хората, които ще го контролират. Къде е принципът в това?Нека да има разделение на властите и взаимен контрол, както и власт – власт възпира.
;

Депутатите от БСП обсъждат и приоритетите на партия за предстоящия есенен сезон. Сред тях Корнелия Нинова подчерта борбата с бедността и можем да обобщим, че предстоящият сезон е сезон на алтернативата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Не искаме президентска република
Цветан Цветанов: Не искаме президентска република
Каварна отново е домакин на Мидения и рибен фест
Каварна отново е домакин на Мидения и рибен фест