НОВИНИ

БСП се готви за първите преки избори за лидер

БСП активно се подготвя за предстоящите преки избори за лидер на партията. Кои са номинираните кандидати за поста ще стане ясно на 21 март, когато ще приключат отчетно-изборните събрания на партийните структури в страната. Докато тече предизборната кампания от 26 март до 26 април, някой от заместниците на Корнелия Нинова ще застане начело на партията. Все още обаче не е решено кой ще е той.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:38, 18.02.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

БСП стягат редиците за първите преки избори за лидер на партията. Отчетните събрания вървят по график. Проведени са 11 конференции и отчетни събрания от общо над 200 за цялата страна. Кандидати за поста досега са 10. Най-много са номинациите за досегашния лидер 11, а с по 3 са Красимир Янков и Кирил Добрев. За да участват в надпреварата, кандидатите трябва да отговарят на определени условия.

Вяра Емилова секретар на~Централната комисия по провеждане на пряк вътрешнопартиен избор: Да е български гражданин, да е член на БСП повече от 8 години и да участва в нейните ръководни органи повече от 4 години.

Централната комисия по избора преглежда избирателните списъци и до дни ще обяви колко точно са хората, които имат право да дадат гласа си за лидер на БСП.

Първият тур на първите преки избори за лидер на БСП ще се проведе на 26 април, а вторият на 3 май. Изборът ще е валиден само, ако във вота са участвали поне половината от имащите право на глас.

Вяра Емилова секретар на Централната комисия по провеждане на пряк вътрешнопартиен избор: Председателят на БСП ще бъде избран тогава,когато повече от 50% от всички членове,които са в избирателните списъци се включат в избора за председател и повече от половината от тях гласуват за съответния кандидат.

Партийните избори ще се проведат както националните. Ще има избирателни секции и урни, ще се гласува с бюлетини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева: Машинното гласуване ще затрудни българите
Караянчева: Машинното гласуване ще затрудни българите
Каракачанов за коментара на Гешев: Акъл на никого не съм давал
Каракачанов за коментара на Гешев: Акъл на никого не съм давал