НОВИНИ

Янаки Стоилов: БСП има нужда от ново ръководство

БСП има нужда от ново ръководство. Под ръководство обаче имам предвид хора, които не са просто част от един екип, който се върти около председателя, който и да е той, а които имат собствен авторитет и качества. Това каза членът на НС на БСП Янаки Стоилов в предаването "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 18.02.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

"Самото ръководство няма необходимия капацитет. В ръководството има хора, които са зависими от определен интерес", каза той.

Янаки Стоилов, член на НС на БСП: Нито ГЕРБ са толкова силни, защото ако мерим силата с постигането на резултати в управлението, поне повечето хора не виждат съществена промяна и подобрение. Дали БСП е слаба? Аз бих казал, че БСП също не е достатъчно силна. Засега в този си вид не се е утвърдила като обществена управленска алтернатива. Това означава, че тя се нуждае от много по-голяма подкрепа, повече доверие, а доверието се печели вече не с намерения, с кампанийни акции, а със сериозно и последователно поведение с категорични позиции по най-важните въпрос.

През последните години разочарованието от политиката като цяло е повече от очакването, че тя ще доведе до ситуация, значително различна от сегашната, добави Стоилов.

Янаки Стоилов: Дълго време в политическия живот и в Европа, и в България доминираше неолиберализмът. Някак левицата, макар и оспорвайки определени решения, не успя да покаже, че тя предлага значително различен път на развитие. Някак неусетно дойде вълната на популистките, националистическите движения и партии, които неусетно започнаха да събират вълната на недоволството. И се оказа, че социалистите са закъснели да предложат път, който да е свой, реалистичен и амбициозен.

Другият проблем, който е предимно български, е тази непоследователност - разминаването между заявените намерения и тяхното осъществяване, когато разполагаш с властта, каза той.

Янаки Стоилов: Въпросът не е да се пригаждаш към конкретните съюзници, а да ги караш те да се съобразяват с поетите от теб отговорности. /.../ Имам предвид и няколко управления, през които е преминала БСП, съучаствайки с други формации.

"Ние сме на прага на една ситуация, в която значителните десни възгледи вече като че ли започват да се променят с леви в обществото. Ето ви пример с хазарта. Една такава мярка се предлага от дясна партия", каза Янаки Стоилов.

По темата за дейността на прокуратурата, той каза, че е важно да се види резултатът от тях след няколко месеца или година.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След разследване на БНТ: Омбудсманът поиска фирми да не се водят на чужди адреси
След разследване на БНТ: Омбудсманът поиска фирми да не се водят на чужди адреси
Президентите Радев и Путин обсъдиха в телефонен разговор цената на природния газ
Президентите Радев и Путин обсъдиха в телефонен разговор цената на природния газ