НОВИНИ

Проектът за ремонт на Шокъровия канал готов до месец

За следващото лято проблемът с изтичането на мръсни води от Шокъровия канал на плажната ивица във Варна ще намери своето решение. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че се започва работа по проект, с който водите от канала ще бъдат изведени навътре в морето. Каналът е и основната причина за замърсяването на офицерския плаж на Варна, който за поредна година беше затворен. До мярката се стигна вчера, след като пробите на Регионалната здравна инспекция във Варна показаха двойно завишиване на нивото на вредни за здравето бактерии в крайбрежните води.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
16:14, 14.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

В момента се установяват незаконните източници, от които се изсипват мръсни води в Шокъровия канал. Именно те са причината от години Офицерският плаж да води класацията на най-мръсните плажове по северното Черноморие.

Ивелина Василева - Министърът на околната среда и водите: ”Това е канал, който би трябвало само дъждовни води да се оттичат, дали има нерегламентирани включвания. ВиК дружеството трябва да положи сериозни усилия с обследването на мрежата и в случай на установяване на нерегламентирани включвания съответно да се запушат и да се санкционират нарушителите.”

Очаква се до края на юни да бъде готово и разрешителното за строеж и ремонт на Шокъровия канал.

Иван Портних - кмет на Варна: ”Знаете, че заложихме средства в бюджета на общината за тази година за проектиране. Този дългогодишен проблем в крайна сметка върви към своето решение. Проектантите имат готовност в рамките на 10 дни да предоставят окончателното решение."

Проектът ще включва ремонт на канала и изграждане на дълбоководно заустване в района на Офицерския плаж на около 450 метра навътре в морето. Той ще струва на държавата 2,5 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Районната прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу Иван Евстатиев
Районната прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу Иван Евстатиев
Бисер Миланов е в ареста заради побой над жена
Бисер Миланов е в ареста заради побой над жена