НОВИНИ

Да издържаш манастир със 130 лева пенсия

Встрани от погледите на любопитните, в края на елинпелинското село Огняново, се е сгушил манастирът "Св. Симеон Стълпник и Св. Петка Търновска". Наследник на някогашен голям свети комплекс, изгорен по времето на турците, той пази спомена за силата на погубените девици. Преданието разказава, че под крушовото дърво се пазят мощите им. Днес те дават сила.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор: Христо Златков
13:22, 14.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Дъщеря на комунисти, учителка по професия... Това е сестра Серафима, божията наместница в това свято място. Бог я партил тук. Дошла перди пет години, заварила само крушовото дърво, почти рухналата черква и една роза. Когато не иска да отговори на въпрос, все пак има отговор - "не е канонично!". И питащият не смее да пита повече. Все пак, споделя как е решила да стане монахиня.

;

71-годишната игуменка не се отказва от нищо, за да възкреси манастира. Освен, че влага цялата си пенсия от 130 лева, за да го има, увлича и добри хора за своята миси. Неотдавна й поискали 6 хиляди лева, за да направят трафопост. "Къде си тръгнала, без пари да строиш манастир? – бил въпросът към нея. Не е канонично, но пък решение се намерило. С Божията помощ.

;

С тъга отбелязва, че големите манастири не помагат на малките. Като, че ли са се превърнали само в източник на добра печалба. Опитва да докаже, че духовенството все още има и добра страна. Грижите на сестра Серафима са видими, започнала да възстановява манастира от една гола поляна без ток и вода. След набезите на местните роми, църковният храм се нуждае от спешен ремонт. Според майстори щял да струва около 10 000 лв. Вярва, че парите ще се намерят. Доброто не е изчезнало, спряли сме да го търсим, уверена е Серафима.

Няма да спра - аз съм се обрекла на Бога, и си го обичам, доката съм жива - тука ще си седя. И тогава вече мога да си отида при Бог, казва сестра Серафима.

;

Всеки може да помогне на игумения Серафима, като дари средства на банковата й сметка.

BG46STSA93000022716662
BIC: STSABGSF


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порче предсказва резултати от Евро 2016 в ефира на БНТ
Порче предсказва резултати от Евро 2016 в ефира на БНТ
Бойко Борисов прие оставката на зам.-министър Антон Гинев
Бойко Борисов прие оставката на зам.-министър Антон Гинев