НОВИНИ

Търговският регистър ще заработи най-рано другата седмица

Проблемите на Търговския регистър продължават. Системата му ще заработи пълноценно не по-рано от следващата седмица, обяви изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Все още не е ясно каква е причината за срива, но уверението е, че няма да има изгубена информация. Даскалова каза, че докато проблемът не бъде решен няма да подава оставка. Решението, което предлага вицепремиерът Томислав Дончев за предотвратяване на бъдещи подобни проблеми е да се създаде единен хъб с информацията от всички държавни регистри.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Светлана Ганчева
19:43, 15.08.2018
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

В Агенцията по вписванията работят денонощно за отстраняването на повредата, заедно с външната фирма Лирекс БГ, която се грижи за регистъра.

Зорница Даскалова, изп. директор на Агенцията по вписвания: Няма причина хората да се притесняват, че информацията е изчезнала, няма причина хората да се притесняват, че информацията е манипулирана. Екипите на ДАНС и ГДБОП са неотлъчно денонощно при работещите по системите.

Зорница Даскалова призна, че към момента не се знае какво точно се е случило със системата. Липсва и доклад от фирмата за поддръжка - Лирекс БГ. Единствено е ясно, че са дефектирали пет части от масива с информация. Тези данни са записани на друго място и постепенно ще бъдат възстановени, увери Даскалова.

Зорница Даскалова, изп. директор на Агенцията по вписвания: На всеки може да се случи, а дали е виновно причинено, това вече ще е предмет на проверката, за да кажем дали ще има санкции или неустойки или вече вина по Наказателния кодекс.

Премиерът Бойко Борисов също коментира проблема.

Бойко Борисов - министър-председател: Виждате и тази фирма, която е поддържала регистъра, как се е справила. Играят на най-ниските обществени поръчки,не могат след това с евтините продукти, които предлагат, и съответно настава такъв катаклизъм. В киберсигурността това, което направим, трябва да бъде така надеждно защитено, защото сега няма зла умисъл, да го наречем, но със зла умисъл може да се направи пак.


;

От фирма Лирекс БГ разпространиха позиция до медиите, в която се казва, че засега влагат всичките си усилия по възстановяването на регистъра.

Първите стъпки вече са направени. От днес може да се проверява актуалното състояние на фирмите, но само по единен идентификационен код. Останалата част от системата все още не работи, което блокира работата на всички търговски дружества, преди всичко на публичните компании.

Даниела Пеева, председател на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България: Изключително много разчитаме на търговския регистър, като една надеждна система за осъществяване на една голяма част от сделките и вписване на промени в обстоятелствата, включително и свикването и провеждане на общи събрания.

Оказва се, че вписването на общите събрания е проблемно от март. Оттогава дружествата безрезултатно по няколко пъти подават документи за вписване, плащат такса, но вписване няма. още при първия проблем много от компаниите, не само че нямаха възможност да си търсят правата, но те загубиха и таксата която първоначално внасяха и при отказ се налагаше да внасят допълнителна такса.

Компаниите не приемат обяснението на агенцията за срива в системата, нито пък формулировката, че такива неща се случват. Според нормативните изисквания информацията от подобни регистри трябва да се копира на няколко отделни масива.

Томислав Дончев - вицепремиер: Има ситуации, в които това не е достатъчно, това, което се случи преди няколко дни е живо доказателство за това. Затова до десет дни ще ви предложим решение на Министерски съвет, където създаваме единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да си прави копие от информацията.

От понеделник Държавната агенция "Електронно управление" прави одит за срива, докладът се очаква да бъде готов в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите лични карти ще са с чип с биометрия, електронни подпис и самоличност
Новите лични карти ще са с чип с биометрия, електронни подпис и самоличност
Водолази са направили първи оглед на потъналия кораб „Мопанг
Водолази са направили първи оглед на потъналия кораб „Мопанг"