Честит Ден на народните будители!

Днес е Денят, в който отдаваме своята почит към народните будители. Почит към просветителите, книжовниците, борците ни за национално освобождение, създали и съхранили духовните ценности на нацията.

от БНТ
06:48, 01.11.2016
6898
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

За първи път той се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник, в памет на заслужилите българи. Забранен през 1945 г. , неговото отбелязване се възстановява през 1992 година. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава.

При обявяването на Деня на будителите тогавашният министър на културата Стоян Омарчевски призовава„ отдавайки почит към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ към просвета и свобода, да вдъхновим младежта към народни и културни идеали".

Националният флаг ще бъде издигнат пред президентската институция по повод Деня на народните будители. Ритуалът се извършва всяка година от 2002 г. насам. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на "Дондуков" 2.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Учени от БАН излизат на протест
Учени от БАН излизат на протест
Джон Кери: Кампанията се е отразила негативно на имиджа на САЩ
Джон Кери: Кампанията се е отразила негативно на имиджа на САЩ