НОВИНИ

Честваме 120 години от рождението на Панчо Владигеров през 2019 година

Концерти, изложби и научни конференции са част от събитията, посветени на големия български композитор. 10 институции и 3 фестивала се включват в Националната програма за годишнината.

Айше Сали
от Айше Сали
09:20, 01.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Панчо Владигеров става част от европейския музикален елит още през 20-те години на миналия век, а неговата рапсодия "Вардар" получава световно признание. Произведението е създадено през 1922 г. Година по-късно го издава „Universal Edition", а през 1925 г. звучи в "Карнеги Хол".

Надя Сотирова, директор на къщата-музей "Панчо Владигеров": Неговата опера "Цар Калоян" е първата европейска опера въобще звучала по станция NBC в САЩ - не само българска, но и европейска опера.
Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония: Това, което е Моцарт за Австрия или Гершуин за Америка, това е Владигеров за нас. Много съм щастлив, че успяхме да се обединим повече институции, за да направим заедно неговото честване.

И внуците на Панчо Владигеров са обичани като него на европейските сцени. Те ще се върнат в България за семеен концерт и майсторски клас, посветени на важната годишнина. Но освен таланта в наследниците живеят други качества на композитора.

Панчо Владигеров-внук, "председател на фондацията "Духовното наследство на Панчо Владигеров"- Най-важното е неговият хумор, който аз и братята ми, както ни казват, също го носим. За България това име задължава.

Началото на честванията е на 13 март, когато е и рожденият ден на Панчо Владигеров. Събитията от Националната програма ще продължат до 28 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха ледената пързалка на Червения площад в Москва
Откриха ледената пързалка на Червения площад в Москва
Сдружение събира книги в подкрепа на библиотеки в страната
Сдружение събира книги в подкрепа на библиотеки в страната