НОВИНИ

Честваме Деня на Тракия

Днес честваме Деня на Тракия свързан с подвига на българските войници, загинали при превземането на Одринската крепост по време на Балканската война.

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 26.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

В цялата страна бяха поднесени венци и цветя пред паметниците на героите на Тракия. Празникът е обявен за официален през 2006 та година. На този ден през 1913 година след петмесечна обсада е превзета Одринската крепост, считана за една от най-добре укрепените и непревземаеми крепости в Югоизточна Европа

Пред паметника "Одринска епопея" в столицата също бе организирано тържествено поклонение и бе отслужена заупокойна молитва за загиналите опълченци.

"Каузата ни днес е националното ни единение, поклон пред паметта на нашите бойци", каза в словото си вицепрезидентът Маргарита Попова, която присъства на събитието.

Маргарита Попова - вицепрезидент на РБългария: Днес сме заедно да слеем сърцата си в едно и да отбележим Деня на Тракийци - хора с опърлени души и с опърлени криле, но останали живи. Истината е - за тракийски погром и за етническо прочистване на тракийските земи, а не за присъствие и за мирно съвместно съществуване. Истината я знаем. Нашето го помним, чуждо не искаме и на никого не желаем отмъщение. Това е каузата на Тракийци. Поклон пред тази кауза!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийските власти отмениха марша против страха в Брюксел
Белгийските власти отмениха "марша против страха" в Брюксел
​Гръцките власти започнаха да евакуират мигрантите от лагера Идомени
​Гръцките власти започнаха да евакуират мигрантите от лагера Идомени