НОВИНИ

Седмица на модата в София - вечер на младите таланти

Третата вечер на Седмицата на модата в София мина под знака на младите таланти. Студенти по моден дизайн от от водещите университети в страната показаха безплатно свои модели.

bnt avatar logo
от Андреа Драганова
18:36, 26.03.2016
Чете се за: 02:25 мин.
Още

Идеята за подкрепа на младите дизайнери е на проф. Любомир Стойков. Тя се превърна и в социална мисия на форума тази година. Колекциите си показаха и трима носители на „Златна игла” на Академията за мода – Мариела Гемишева, Николай Божилов и Теодора Спасова.

Модното шоу започна с музика и танци. Клавдия и нейният балет разгорещиха публиката. Дефилетата откри концептуалната дизайнерка Мариела Гемишева. Тя показа деконструктивна модна колекция Eleven 2016 от 11 уникални силуета.
На подиума се изявиха 19 млади, талантливи и амбициозни студенти по мода от четири университета в България.

Те обичат да провокират и изненадват чрез модата. Имат щури идеи, развинтена фантазия и голяма доза творческа енергия. Младите дизайнери от Националната художествена академия показаха своите“Градски легенди”:

Какво представихте тази вечер и от какво сте се вдъхновили?

Габриела Ангелова НХА: Моето вдъхновение е минимализмът като цяло, геометрията. Използвала съм доста прости кройки и всичко е супер семпло.

Имаш ли дизайнер, който харесваш много и влияеш ли се от някой?

Габриела Ангелова НХА: Не като цяло не се влияя от никой, единствено от себе си и от настроението ми и мисленето ми в момента.

Теодора Спасова НХА: Тази вечер представих част от моята дипломна колекция, която е базирана на природните форми и на производствените, т.е. на формите на машините, чрез които ние живеем в 21 век.

Димана Арнаудова НХА: Моята колекция е вдъхновена от катакомбите на Париж. Използвала съм памука и кожата като основни материали с ципове и се опитах да пресъздам костите от самите катакомби, вкарани в силуета на тялото и както на всички нас това е дипломна колекция част, която показахме днес на ревюто.

Велиана Лобошка НХА: Тази вечер представих моя колекция, която се казва "Контраст“. Тя е вдъхновена от една жена, която е силна и в същото време толкова крехка.

Иван Гинчев НХА: Моята концепция е свързана с връзката между материалност и нематериалност, като художникът, от който се вдъхновявам е Ив Клайн - френски артист с интересно творчество, което е интерпретирано по деконструктивен начин в моите дрехи, т.е.подлепващият материал в саката е поставен от лицевата страна, след което е изгорен и това е интересният момент в моята концепция.

Мария Миличин, Ваня Дудоленска и Мария Касова от НБУ: Тази вечер ние представяме Нов Български Университет, ние сме магистри от програмата " Мода и бизнес стратегии", където работим в екипи. Идеята на магистратурата е освен да развиваме знанията си по мода, да създаваме и модни брандове. Представихме дипломната си колекция. Тя е вдъхновена от бохемския стил и от минимализма, които са особено бохемския стил в тенденция и за този сезон и за следващия.

Десислава Филева "Варненски свободен университет": Моята колекция е ахроматична. Използвах черен и бял цвят. Вдъхнови ме света около мен. Това че понякога човек се чувства празен и всичко около нас става черно-бяло, но въпреки това трябва да се постараем да запазим вътрешно някакъв цвят на душата.

Евелина Дойчинова "Варненски свободен университет": Моята колекция се казва Magic Forest и е инспирирана от красотата на гората, от багрите, които виждаме в гората. Включва ръчно плетиво, пелерини, пончо и елегантни тоалети.

Мария Онтева ръководител ЮЗУ: От югозападен университет ще представим общо три колекции. Първата колекция е вдъхновена от Клеопатра и се казва "Кле", втората колекция, която ще представим е "Мъгла в нюанси" и третата всъщност е от кожени облекла и се казва "Изгубени".

Любомир Стойков: Бил съм много пъти на седмица на модата в различни столици, в това число и в Лондон и винаги ми е правило много хубаво впечатление, когато в рамките на тези седмици на модата се дава възможност на най-младите модни таланти, студентите по моден дизайн да покажат най-новите си предложения, най-новите си колекции. Концепцията ми за студентско участие на Sofia fashion week се изразява в това, първо всеки от университетите, където се преподава мода -

Националната художествена академия, НБУ, Варненският свободен университет, Югозападният университет - да излъчи представителна група от свои най-добри възпитаници, които да покажат най-новите си колекции. Аз съм по-детайлно запознат с предложенията на студентите по мода от Националната художествена академия. Там има много интересни интерпретации на тема градски шик, кежуал, провокативни модели и облекла. Изобщо на едно място дързост, смелост, много въображение и разбира се много оригинални техники.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шоколадови великденски яйца от Неапол
Шоколадови великденски яйца от Неапол
Футболната победа на България срещу Португалия - критики за Роналдо
Футболната победа на България срещу Португалия - критики за Роналдо