НОВИНИ

Чудотворната икона от Бухово намира постоянен дом

Чудотворната икона от град Бухово - "Света Богородица - Достойно ест", намери своя нов дом в Столичния храм "Св. Св. Кирил и Методий". Тя ще бъде преместена по волята на дарителя, след като той разбира за злоупотреби със средствата, които се събират за строежа на нов храм за нея в Бухово.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тодор Литовски
20:10, 25.04.2017
11503
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Иконата "Света Богородица - Достойно ест" е рисувана преди 18 години от монаси в Света гора и е копие на много стара икона, която в далечното минало е била притежание на български монах.

Поръчана е от Емил Михов, който иска да я подари на родния си град Бухово. Той искрено вярва, че иконата може да помогне на града, а чрез дарения да се съберат средства за изграждане на нов храм. Оказва се обаче, че идеята за нов храм не може да се реализира, защото следите на събраните средства се губят.

Емил Михов, дарител: "Иконата попадна не в добри ръце, които отговаряха за нея - свещеници, настоятели. Значи тя беше обърната в, как да го кажа, малко грубо е, но - банкомат."

В Бухово се създава напрежение заради иконата, а Светият синод след дълго обсъждане и с благословията на Патриарха разрешава иконата да се премести в централния столичен храм "Св. Св. Кирил и Методий".

Дарителят е доволен, че в новия си дом тя ще бъде и пазена и достъпна ежедневно за поклонение. В малкия храм в Бухово на края на града много ценни икони са били откраднати.

Емил Михов, дарител: "Откраднаха олтарните икони, 12 на брой, през прозореца си бяха влезли, необезпокоявани от никой, и до ден днешен не са намерени. За щастие за иконата сменявахме хората, които я криеха в домовете си, и така се изнасяше само в петък и в неделя."

Всяка година иконата е водила литийни шествия, а поклонници пристигат в Бухово от цяла България и различни краища на света. Емил съжалява, че лишава Бухово от чудотворната икона - пазител, но кани съгражданите си в централния софийски храм, където те ще могат да ѝ се покланят всеки ден. С тържествена церемония "Света Богородица - Достойно ест" ще внесена в новия си дом на 11 май или 11 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освиркаха Иванка Тръмп на форума Жените 20
Освиркаха Иванка Тръмп на форума "Жените 20"
ДАНС и прокуратурата влязоха в Агенция Пътна инфраструктура
ДАНС и прокуратурата влязоха в Агенция "Пътна инфраструктура"