НОВИНИ

Чумата по свинете обхвана нови ферми в Русенско

Ново огнище на африканска чума по свинете пламна в Русенско. Засегната е индустриална ферма в село Голямо Враново, където се отглеждат 30 000 животни. Това е третата голяма свинеферма в областта, поразена от заразата. Междувременно се подготвя новият терен, в който ще бъдат загробени евтаназираните животни от свинекомплекса в Бръшлен. Дотук се стигна след протест на производители на фуражи, етерични масла и птици, чиито бази са близо до първоначално избрания терен, който се оказа и вододайна зона.

bnt avatar logo
от Калчо Петков, Венета Николова
20:45, 26.07.2019
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Днес пробите за африканска чума по свинете от свинекомплекса в Голямо Враново се оказаха положителни. Хората тук недоумяват как може да се е случило това, тъй като има драконовски мерки за сигурност. Всички коли, които влизат и излизат се дезинфекцират. На специален дезинфекционен режим са и служителите на свинекомплекса.

Свинекомплекъст "Голямо Враново" попада в 10-километровата зона за наблюдение, установена заради заразата в свинекомплекса в Бръшлен.

Продължава изкопаването на рова, където ще бъдат загробени прасетата от Бръшлен. Той беше преместен на място, което не е вододайна зона и около него няма ниви. Той е с широчина 7 метра и дълбочина - пет. Дължината му може да стигне до 150 метра.

Областният управител е увеличил бедственото положение в Русе до 21 август.

Междувременно министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви във Велико Търново днес, че армията е готова да помага. Военната полиция може да се включи в охраната на колите, които ще извозват умъртвените животни, ако такава помощ бъде поискана.

Големите месопреработватели в региона също изразиха притеснение, че липсата на достатъчно месо ще наложи внос от чужбина, което пък ще доведе до поскъпване на саламите.

;

Засегнатият трети свинекомплекс в Голяямо Вранова е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни. От областната дирекция по безопасност на храните са категорични, че и тези животни ще бъдат евтанизирани.

Д-р Георги Дяков - директор на областната дирекция по безопасност на храните: При положителна проба изпълнителният директор издава заповед и започваме действията, каквито са предвидени и каквито в момента изпълняваме.
Проф. Георги Георгиев, директор на Център за оценка на риска по хранителната верига: По-добре по-бързо да се отървем от там, където има много вирус, да го сложим, да го каптираме под земята, за да можем да очистим комплекса и да можем, да започнат дезинфекционните мерки.

Теренът в Бръшлен, за загробване на животните , който първоначално избра експертната комисия, беше сменен, тъй като се оказа, че е в непосредствена близост до вододайна зона, производствени складове и птицеферма.

Иван Андреев, зърнопроизводител: В тия 30 метра влизат 12 метра водоносен пясък с чакъл. В Сливо поле почти всяка къща има домашен кладенец и си полива.

За ограничаване на разпространението на заразата е необходимо драстично намаляване на популацията на дивите свине в рисковите и застрашените райони.

Доц. д-р Янко Иванов, зам.-министър на земеделието: Ние за голямо съжаление не можахме да достигнем плановия годишен обстрел, камо ли да ги намалим още повече. Това натовари епизоотичната обстановка допълнително и ние берем плодовете на това сега.

Движението на дивите свине от Румъния беше ограничено със 133-километрова ограда по сухопътната ни граница от Силистра до Дуранкулак, която се поддържа от горските инспектори.

Огнян Савянов - директор на РДГ - Русе: От много време не сме виждали преминаване на дивеч, просто от самите дири, които наблюдават нашите инспектори.

Още по-голяма криза предвиждат земеделските стопани в региона. Според тях проблемът ще се прехвърли и в зърнопроизводство, тъй като няма да могат да си продадат продукцията.

Александър Димитров, организатор производство в кооперация село Бръшлен: Нашите притеснения са огромни и те са точно затова, че нашата продукция е произведена в площи, които се намират в тая зона и да се окаже в един момент продукция с по-ниско качество и продукция с нереална пазарна цена.

До неделя се очаква да излязат и резултатите от взетите проби на животните от другия голям свинекомплекс в региона - в Юделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева е сред фаворитите за шеф на МВФ
Кристалина Георгиева е сред фаворитите за шеф на МВФ
Преди събора на Бузлужда: БСП утвърди платформата си за местните избори
Преди събора на Бузлужда: БСП утвърди платформата си за местните избори