НОВИНИ

​Гърция засили контрола на вноса на свинско месо от България

Гърция е засилила контрола по границата с България за внос на продукти от свинско месо. Пътуващите към южната ни съседка ще бъдат проверявани да не внасят месни продукти. Това съобщи в Парламента земеделският министър. Десислава Танева допусна, че ще има и още огнища на африканска чума, тъй като през юли и август е пикът на това заболяване.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:52, 26.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Гръцкото аграрно министерство и всички служби по контрол на храните следят с повишено внимание разпространението на африканската чума в България и Румъния.

Десислава Танева - министър на земеделието: Проверките ще бъдат постоянни на потока от туристи или хора които преминават. От аграрното министерство в Атина информират, че българските власти съвместно с екипа за спешно действие на ЕК прилагаме всички мерки за локализиране на огнищата от чума.

Министър Танева отново посочи, че eвтаназирането няма алтернатива. Не можело да бъдат умъртвявани единствено заразените животни, тъй като вирусът се разнася изключително лесно и бързо.

Десислава Танева - министър на земеделието: Мога да ви дам примери с Бръшлен, където всяка вечер по няколко десетки прасета умират от заболяването без възможност за разделение по халетата.

Заради кризата с африканската чума БСП поиска оставките на земеделския министър и вицепремиера на Томислав Дончев. В отговор Десислава Танева заяви, че всички нейни действия по кризата са съгласувани с поне три страни.

Десислава Танева - министър на земеделието: Аз мога винаги да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на фона на тази криза, звучи само като облекчение. Това го казвам най-откровено.

След приключване на евтаназирането на животните в засегнатите свинекомплекси, страната ни е длъжна първо да обезщети собствениците, а след това да кандидатства за европейско рефинансиране от 50 до 100% от разходите за предприетите мерки. На европейско ниво ще бъде обсъден въпросът за обезщететяването на стопаните на нерегистрирани прасета от типа "заден двор", тъй като проблемът засяга цяла Източна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстранти окупираха Международното летище в Хонконг
Демонстранти окупираха Международното летище в Хонконг
Възстановяват от тази нощ движението в южното платно на бул. България
Възстановяват от тази нощ движението в южното платно на бул. "България"