НОВИНИ

Смениха терена за загробване на животни от свинекомплекса в Русенско

Смениха терена, в който ще бъдат загробени животните от свинекомплекса в русенското село Бръшлен. 40 000 прасета вече започнаха да се евтаназират, след като само преди два дни в една от най-големите индустриални ферми у нас беше открита африканска чума по свинете. Въпреки уверенията на институциите, първоначално определеното за загробването им място се оказа неподходящо заради близостта му с производствени бази и складове за земеделска продукция.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
12:18, 26.07.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Терените за загробване на животните бяха определени от комисия, включваща представители на Басейнова дирекция, както и на екоинспекцията и агенцията по безопасност на храните.

Свилен Иванов, зам. областен управител на област Русе: Още отпреди една година общинският кмет събира комисия с всички институции, които са заинтересовани и имат отношение по това и с протокол се определя терена.

Изборът на трупна яма е според нормативните изисквания - тя да има надеждна хидроизолация. Въпреки това се оказа, че в непосредствена близост до землището, определено за загробване, има цех за сушене на плодове, за производство на биохрани, за фуражи, птицеферма с 40 000 животни и вододайна зона.

Иван Андреев, зърнопроизводител: 40 000, средно по 80 кг, това са 3 200 тона мъртва плът, която тук трябва да изгние. Тук геодезията е 30 метра до скала, до варовика долу. В тия 30 метра влизат 12 метра водоносен пясък с чакъл. В Сливо поле почти всяка къща има домашен кладенец и си полива.
Пламен Генчев, управител на фирма за зърнопроизводство, маслени и биокултури: Аз имам и сондаж, който тегли вода от 100 метра и с него поливам царевицата... и съм притеснен от загробването на толкова много животни тук в близост до базата.
Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните: Грешка в комуникациите и неоповестяването на тия, които трябва от местните власти до засегнатите в случая земеделци доведе до това състояние.

Затова експертната комисия взе решение да промени мястото. На първоначално определения терен ще бъдат загробени животните, които се евтаназират днес, а от утре това ще се случва на новото място, което е достатъчно отдалечено от жилищни и производствени райони.

В Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров каза, че съществува европейска директива, според която при откриване на африканска чума има възможност да не бъдат евтаназирани всички прасета, които не са заразени. До края на деня очакваме становището на Българската агенция по безопасност на храните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво се случва с личните ни данни след хакерската атака в НАП?
Какво се случва с личните ни данни след хакерската атака в НАП?
Парламентът отхвърли президентското вето за изтребителите F-16
Парламентът отхвърли президентското вето за изтребителите F-16