НОВИНИ

Чуждестранни студенти поискаха облекчена процедура за българско гражданство

Облекчаване на процедурата за придобиване на българско гражданство поискаха чуждестранни студенти от български произход, които се обучават в Югозападния университет. Днес те се срещнаха в Благоевград с вицепрезидента Илияна Йотова, с която обсъдиха избора си да учат в България, трудностите, които срещат и възможностите за професионална реализация с българска диплома.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
15:56, 04.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Около 150 са чуждестранните студенти от български произход, които се обучават в Югозападния университет в Благоевград. Почти всички искат да останат в страната и след завършване на образованието си. Трудности обаче срещат още с документите за получаването на български паспорт.

Ксения Вербанова: Минах доста трудности с този процес, понеже чаках 6 години, което е доста време и както гледам моите колеги от Украйна, Молдова, Албания също се оплакват.

Ивана Владимиров:С обучението няма никакви проблеми, но като чужденец в една страна повече са ограниченията, отколкото предимствата.

Основната цел на държавата трябва да бъде задържане на чуждестранните студенти от български произход в страната и след дипломирането им, каза по време на срещата вицепрезидентът Илияна Йотова.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Когато държавата инвестира в тези деца, ние бихме искали те да останат тук, да реализират онова което са научили, да създават своите семейства, да имат своята кариера.

Събитието в Благоевград е второ от поредица срещи на вицепрезидента със студенти от български произход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодателите с отворено писмо до премиера заради скок на тока за бизнеса
Работодателите с отворено писмо до премиера заради скок на тока за бизнеса
Румънците харчат най-много пари за храна в целия ЕС
Румънците харчат най-много пари за храна в целия ЕС