Д-р Кунчев: Най-удачното време за имунизация е от октомври до края на годината

Как да се предпазим от есенните вируси и препоръчва ли се поставянето на ваксините като мярка за това - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор.

от БНТ
07:32, 30.09.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Активност на вирусите на практика няма в момента, обясни Кунчев. По думите му, най-удачното време за имунизация е от месец октомври до края на годината.

Доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор: Не можем да търсим 100% гаранция, че всеки, който се е имунизирал няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването.

Много са ниски процентите в използването на противогрипна ваксина - у нас те са между 3 и 4%, допълни специалистът.

Той обясни, че бременните жени могат да бъдат ваксинирани без риск за здравето им.

Доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор: Моят съвет е винаги това решение да се вземе в съответствие с наблюдаващия лекар и все пак, да се избягва първия триместър, когато най-активно се формира плодът.

Счита се, че няколко месеца след раждането децата имат защита, така че общоприетата граница е над 6 месеца, обясни д-р Кунчев относно възрастовата граница за ваксинация при най-малките. За хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист.

Доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор: По принцип важи факта, че ваксините трябва да се правят на фона на добро здраве.

Относно епидемията от морбили у нас д-р Кунчев съобщи, че все още има по 3-4 случая седмично, но след извънредната имунизация броят на заболелите е намалял драстично.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще кажем ли Да на Скопие по пътя към ЕС - коментира Коста Филипов
Ще кажем ли "Да" на Скопие по пътя към ЕС - коментира Коста Филипов
Директорът на Планинската спасителна служба: Имаме нужда от въздушна линейка
Директорът на Планинската спасителна служба: Имаме нужда от въздушна линейка