НОВИНИ

Д-р Стаменов: Губим репродуктивните си способности на много по-млада възраст

Това, което се наблюдава в днешно време, е проблемът, че репродуктивните способности започват да се губят на много по-млада възраст. И не толкова трябва да се говори за превенция, а да обясним на хората, че те трябва да мислят за деца на ранна възраст. Това заяви в студиото на "Още от деня" акушер-гинекологът д-р Георги Стаменов.

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 12.07.2017
36795
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По думите на д-р Стаменов хората започват да мислят за деца на много по-късна възраст, което също е свързано с намаляване на репродуктивните способности.

Истината обаче е, че в днешно време репродуктивните способности започват да се губят на много по-млада възраст и трябва да се обясни на хората, че не само кариерата е важна, а трябва да мислят за свои деца по-рано.

Тези, които нямат свой партньор, могат да помислят как да съхранят репродуктивните си способности. Появяват се нови отношения в обществото, за които трябва да сме готови, каза д-р Стаменов.

По повод безлимитното падане на държавното финансиране на ин витро, той уточни, че това не означава "до безкрай", а че ще се разшири обхвата на хората, които имат достъп до процедурата, ще им се даде по-лесно и бързо да стигат до финансиране.

"Това означава, че всеки който иска да има дете, трябва да бъде чут и да му се даде тази възможност. В момента се разработва възможност за 4 опита да бъдат осъществявани по тази процедура. Това ни нарежда сред трите най-грижещите се страни за демографията в Европа. Ние в момента сме на опашката", каза д-р Стаменов.

Около 200 хиляди двойки имат репродуктивни проблеми в България, а около 5-6 процента от родените деца са ин витро.

"Истината е, че броят на ин витро циклите расте, за сметка на броя на ражданията, които уви намаляват. Не мога да кажа, че ин витрото е единственият начин да се спаси демографията, но е един страхотен начин ад се родят деца, които са желани", каза още Стаменов.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авиодиспечер в САЩ успя да предотврати най-голямата авиокатастрофа в историята
Авиодиспечер в САЩ успя да предотврати най-голямата авиокатастрофа в историята
Девети ден отводняват домове и обществени сгради в Свищовско
Девети ден отводняват домове и обществени сгради в Свищовско