НОВИНИ

Споразумение със Световната банка предизвика скандал в парламента

Скандал в парламента между ГЕРБ и БСП по още една тема - Споразумение между правителствената администрация и Световната банка за близо 2 млн. и 400 хил. лева за консултантски услуги. Преди да бъде гласувано Споразумението, от опозицията попитаха, защо то е със Световната банка, а не с Еврокомисията.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:08, 12.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

От БСП изразиха несъгласие, че правителството е внесло такъв консултантски договор и в същото време не е дошъл никой от Министерския съвет в парламента да отговори на въпроси, като проверено ли е кои страни от Евросъюза са сключвали такъв договор.

Румен Гечев - депутат от ПГ "БСП за България": Дами и господа, вижте мотивите на българското правителство - една страничка! От която 90 на сто са "ала-бала", член 3, член 2, изписали са дългото име на Световната банка и те ви казват: "Вие не сте никакви народните представители, бийте печата на 2.4 млн. Нас не ни интересува за какво и как ще бъдат използвани тия средства".

В отговор от ГЕРБ се обърнаха към Румен Гечев, че ако правилно е прочел мотивите ще види, че Споразумението е одобрено от служебния кабинет с премиер Огнян Герджиков на 19 април.

Десислава Атанасова - депутат от ПГ на ГЕРБ: Уважаеми г-н Гечев правителството на Бойко Борисов, 3, за което твърдите, че трябва да дава обяснения, е сформирано на 4 май. Вие преценете кой е отговорен за този договор - дали правителството на Герджиков, сформирано и назначено от президента ви Радев, или някой друг?

От БСП на два пъти настояваха за почивка, докато не дойде министър, който да обоснове договора. Почивка не беше дадена. Румен Гечев обаче продължи да настоява за обяснение.

Димитър Главчев - председател на НС: Правя ви забележка да си седнете на мястото. Отстранявам ви от залата. Квесторите, моля ви, отстранете го.

Заедно с Гечев цялата група на БСП напусна пленарната зала. След почивка директорът на Дирекция "Модернизация на администрацията" в Министерския съвет Красимир Божанов обясни, че Споразумението е за въвеждане на принципа на споделените услуги в работата на централната администрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилно приложение представя над 1400 туристически и бизнес обекти у нас
Мобилно приложение представя над 1400 туристически и бизнес обекти у нас
Румен Петков: Напрежението в МВР е съвършено основателно
Румен Петков: Напрежението в МВР е съвършено основателно