НОВИНИ

Да подготвим автомобила за зимата

На прага сме на зимния сезон и в Североизточна България вече има заледявания на пътищата сутрин. Време е за подготовка на автомобилите за новия сезон, за да се намали рискът от инциденти. Специалистите съветват освен гумите и светлините за зимните месеци да подготвим и чистачките на автомобила.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
17:40, 15.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Според най-новите промени в закона зимните гуми са задължителни само при сняг и лед. Когато температурите паднат под 6 градуса, специалистите съветват колата да бъде снабдена задължително с гуми, подходящи за сезона.

Георги Янчев, отговорник техническа дейност в СБА - Варна
"Защото спирачният път се намалява. Гумата, когато асфалтът е студен, има спирачна способност, триенето е много по-голямо и ефективността на спиране е задоволителна."

Особено през зимните месеци шофьорите трябва да се съобразяват с пътната обстановка и при снеговалеж да спазват двойна дистанция. Част от подготовката на автомобила за този сезон е и проверка на антифриза.

Георги Янчев, отговорник техническа дейност в СБА
"Освен антифриза, трябва да се провери и спирачната течност. Освен спирачната течност – трябва да се види и акумулатора, зареждането на акумулатора."

Много шофьори подценяват ролята на светлините и карат с нерегулирани фарове. Това може да бъде опасно, тъй като видимостта се затруднява и водачът губи представа за пътя. Припомняме, че от "Пътна полиция" следят за технически неизправни автомобили и налагат глоби на шофьорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитаха свидетели по делото за рухналата сграда на столичната ул. Алабин
Разпитаха свидетели по делото за рухналата сграда на столичната ул. "Алабин"
Във Варна задължиха собствениците на културни паметници да ги укрепят
Във Варна задължиха собствениците на културни паметници да ги укрепят