​Данаил Кирилов: Разследването на "тримата големи" възстановява справедливостта

Правосъдният министър Данаил Кирилов предлага законови промени, с които да се разработи механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор. В студиото на Сутрешния блок на БНТ Данаил Кирилов каза, че този въпрос не е нов и той е обсъждан през последните 2 години. Кирилов се обяви и за по-продължителен мандат на главния прокурор.

от БНТ
08:35, 19.04.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Съобразяваме се с механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът "тримата големи" е установен в пътната карта за прилагане на актуализираната стратегия за развитие на съдебната система. Тази пътна карта е приета от съвета за развитие на съдебната система, по този въпрос има консенсус от всички участници в съвета, който включва и не правителствените организации. Би следвало в рамките на този доклад, в рамките на този период на оценка да приключим въпроса.

- Няма ли опасност това да ограничи независимостта на тримата големи в съдебната власт?

По-скоро би следвало това да възстанови справедливостта по отношение на техния статут. Опонентите твърдят, че и сега има режим за предсрочно прекратяване, но това предсрочно прекратяване е заради основания, които са обективна невъзможност, уточни Кирилов.

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Вярно е, че досега ние нямаме режим, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения или нарушение на закона, или по-тежките случаи, когато е извършено престъпление.

Определено тази идея в момента няма връзка с апартаментните скандали, а то няма и как да има такава връзка. Необходимостта изцяло е правно систематична, тя е установена и от партньорите и смятам, че това ще възстанови в голяма степен справедливостта и по отношение на тримата големи като този статут би следвало да бъде идентичен за тримата големи, допълни още Данаил Кирилов.

Правосъдният министър коментира и темата за продължителността на мандата на главния прокурор.

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: За да има стабилност по време на този мандат, смятам че мандатът трябва да е малко по-голям от типичния. Дали да бъде 7 години, 6 години или евентуално 5 години - би следвало да се направи широк дебат, да се чуят всички становища и тогава да се направи окончателна преценка.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Експерти: Поскъпването на тока е неизбежно, но няма да е драстично
Експерти: Поскъпването на тока е неизбежно, но няма да е драстично
Как държавата може да помогне на пациенти с рак
Как държавата може да помогне на пациенти с рак