НОВИНИ

Как държавата може да помогне на пациенти с рак

Достиженията и възможностите за лечение, нагласите в обществото, ролята на медиите и актуални проблеми, с които се сблъскват пациентите с онкологични заболявания, бяха обсъдени на дискусия под надслов „Актуално за хематологията“. Форумът се организира от Медицинския университет в Пловдив и Университетската болница „Свети Георги“, в партньорство със сдружение „Спри рака“ и медийната подкрепа на БНТ.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
08:15, 19.04.2019
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Благодарение на съвременните методи за комплексно лечение диагнозата рак вече не е равносилна на смъртна присъда. Проблемите пред пациентите обаче често забавят бързата реакция при диагностициране и лечение на болестта и в последствие грижата за болния.

Росица Касабова, сдружение „Спри рака“: Един от проблемите е лимитите за онкоболни това не би трябвало да се случва, много ниските клинични пътеки за палеативни грижи - 90 лв. за 20 дни е никакъв стимул за лекарите да се занимават. Сроковете за регистрация на нови препарати при нас също са проблем. Има регистрация, която може да трае 3-5 години. Достъпът до лаборатории - вие чухте, че пациентът сам трябва да си поеме разхода.

Заради липсата на регистър на онкоболните не е ясно какъв е техният официален брой, като според пациентски организации те надхвърлят 400 хиляди души. България е след малкото страни в Европа, в които няма национална здравна стратегия.

Д-р Николай Анастасов, член на Комисията по здравеопазване в Народното събрание: Голяма част от тези заболявания отиват към по-млада възраст. На Министерството на здравеопазването му е възложено да разработи предложения, съвместно с организациите, хората да получат по добра информация. Похвално е това, което се прави днес, че се проявява самоинициатива. Не е въпросът на пари, по-скоро трябва да има вяра че държавата може да помогне.

Според представители на здравната комисия в парламента скоро ще намери решение проблемът с ежегодното явяване на ТЕЛК комисии за пациенти с онкозаболявания.

При лечението на този тип болести съпътстващите грижи и психологическата помощ, която получават пациентите и техните близки, също имат оздравителен ефект. Вярата е от ключово значение. Затова богослови са на мнение, че директната връзка между пациенти и свещенослужители може да повлияе положително.

Маргарита Загарова, преподавател по богословие в ПУ „Паисий Хилендарски“: Тогава, когато има болничен параклис, когато те посрещне духовник и ти успееш да споделиш съмненията си, ще усетиш подкрепата, лъч надежда, нещо, което ти дава още по-голям мотив да живееш. Затова смятам че е наложително да има повече свещенослужители които да влизат в болниците, да ходят при тежко болните хора. Знаете ли как изслушват и колко надежда има в очите им.

Дискусията в Пловдив е първото от редица събития, чиято цел е по-голяма информираност по отношение на злокачествените заболявания на кръвта. А през месец септември в Пловдив ще се проведе традиционния благотворителен крос „Спри рака“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Данаил Кирилов: Разследването на тримата големи възстановява справедливостта
​Данаил Кирилов: Разследването на "тримата големи" възстановява справедливостта
Тихомир Безлов: Всеки трети българин е бил обект на телефонните измамници
Тихомир Безлов: Всеки трети българин е бил обект на телефонните измамници