НОВИНИ

Данаил Кирилов за апартаментите: В пазарните отношения няма морал

Правосъдният министър Данаил Кирилов коментира в студиото на "Панорама", че един от основните проблеми в страната е липсата на доверие. Той коментира и ситуацията в Габрово и усещането за несправедливост и заяви, че справедливостта е субективна категория, а правото е това, което юристите трябва да отстояват. Кирилов сподели и мнението, че в скандала за апартаментите правото не е нарушено.

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 12.04.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

На въпрос за усещането за несправедливост в контекста на протестите в Габрово, Кирилов сподели, че според него справедливостта зависи от нашето субективно усещане за това как правото е приложено.

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Струва ми се, че дълбоко в себе си носим генетична неудовлетвореност.

Според него чувството за справедливост зависи от критериите, които поставяме.

Правосъдният министър смята, че една от основните потребности на държавността в България е възстановяването на доверието:

"Нашите опоненти често прибягват до атака, деструкция, противопоставяне, за да взривят фундамента на демокрацията - доверието на държавността, доверието в правото."

Кирилов смята, че в скандала с апартаменти обективно правото не е нарушено:

"Нека да върнем лентата назад във времето (...) Преди 12-15 години. И тогава имаше скандали с продажби на държавни и общински имоти. Тогава български министър беше придобил голям апартамент на "Патриарх Евтимий" (в София - б.р.) за около 7000 лева."

Правосъдният министър смята, че тъй като дискусията в момента е за по-малка разлика в цената, това означа, че нашето общество е станало по-взискателно и че "ние сме еволюирали в тези 15 години много".

"В пазарността няма морал", допълни той.

Кирилов смята, че в пазарните отношение има съгласие на две страни, които постигнат търсения от тях интерес.

Относно отпадането на изискването председателят на КПКОНПИ да е юрист, Кирилов коментира, че то не е направо за конкретен човек, а спрямо спецификата на дейността на комисията.

Като основна цел той определи създаването на правен ред за процедура по прекратяването на мандата на "тримата големи" - главния прокурор и председатели на ВАС и ВКС.

Целия разговор с Данаил Кирилов гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха с гласуване картина за папата
Избраха с гласуване картина за папата
Кметът на Чупрене остава в ареста
Кметът на Чупрене остава в ареста