В Габрово започна третия пореден протест след побоя над служител в магазин

В момента по улиците на града се провежда шествие. В каква посока върви то е трудно да се определи, защото те се отклоняват всеки път, когато видят представители на жандармерията. Към протеста на габровци се очаква да се присъединят и групи от други градове.

от Десислава Петкова, Иван Янев
20:10, 12.04.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Голяма част от хората в Габрово приветстват решението на директора на полицията да се оттегли. Протестиращите коментираха причините да протестират така:

"Малко повече толерантност към българите от малцинствата, малко по-строг контрол и да спазват законите. На всеки е ясно, че те не се съобразяват с нищо."
"Мисля, че мерките не са достатъчни и проблемът е на национално ниво. Не може деца на 13 години от ромски произход да раждат, да няма осъдени за това нещо, с това да си изкарват парите, за да живеят, и то на наш гръб"

Габрово продължава да бъде под полицейска блокада и днес, след като късно снощи протестиращи запалиха две къщи обитавани от роми. В постройките не е имало хора, но къщите са напълно унищожени .

Христо Терзийски - директор Главна дирекция "Национална полиция": По време на шествията се обособиха групи от млади граждани, които нарушаваха обществения ред, изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им.

Заради ескалацията на напрежение роми, живеещи в града, напускат домовете си. Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че за запазване на обществения ред са предприети мерки ,без оглед на етническия произход.

Томислав Дончев -вицепремиер: Хората са гневни. От усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите. От злоупотребите със социални плащания. както ми казаха десетки граждани - тия социални помощи ги плащаме ние. И за това трябват мерки, веднага след въдворяване на спокойствие на територията на общината.

Кметът на Габрово призова хората да запазят спокойствие.

Таня Христова -кмет на Габрово: Още веднъж заявявам пред всички габровци: Не заселвам роми. Нито имам желание, нито правомощия за подобен акт. Проблемът с ромите не е проблем само на Габрово. Проблемът е на цялата държава. Има 4-5 месеца до местните избори. Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка и опасна.

На извънредно заседание Общинския съвет в Габрово беше запознат с предприетите мерки от институциите, като събарянето на къщите, засиленото полицейско присъствие във връзка с извънредната ситуация в града.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Полицията в Шумен разкри работилница за фалшиви документи
Полицията в Шумен разкри работилница за фалшиви документи
Млад мъж и дете загинаха край Плевен
Млад мъж и дете загинаха край Плевен