НОВИНИ

Онлайн премиера на "Поклонници на светлината" ще се състои на 14 април

Само след минути е премиерата на филма "Поклонници на светлината" на режисьора Стилиян Иванов. Той ще бъде показан не на големия екран, а във виртуалното пространство. Мистичен танц свързва Слънцето, Бога и човека в динамичния разказ, посветен на дервишите.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:15, 12.04.2019
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Главният герой Мохаммед е 29-годишен иранец, ИТ-специалист, работи в България за канадска фирма, но ни въвлича в разбирането на суфите за човека и Вселената. Изцяло българският снимачен екип, неземната музика, супердиманичният монтаж ни отвеждат в Иран, Турция, Гърция, Италия, Испания и много други страни.

И мистичната приказка за суфите, които и до днес някои в света на Исляма възприемат като еретици, както нашите Богомили навремето, ни тласка към размисъл за хармонията между нас и двуполюсната Вселена, в която има светлина и мрак, радост и болка, любов и страх. А според суфите не трябва да се страхуваме от непознатото.

Духовни послания от прадревни времена по супер модерни технологии, така ли?

Стилиян Иванов, режисьор: Погледнато реално е така, защото във филма "Поклонници на светлината" ние говорим за суфизма, за един съвременен дервиш - Мохаммед Чудари от Иран, който ни направи съпричастни в хилядолетната вяра в безсмъртието, но честно казано това си е чиста проба Орфизмът. Идеята за безсмъртието на човешката душа пристига на европейския континент в средата на 2000 пр. Хр. именно чрез вярата и религиозната философия на Орфей.

Сигурно и този филм от духовната сага на ученика на Хачо Бояджиев ще е привлече стотици хиляди зрители от цял свят в мрежата. Така стана и с останалите 47 документални филма на Силиян Иванов - за Орфей, за Траките, за основателя на Суфизма - Руми, за Петър Дънов, които доказват твърдението на учени, че българските земи са били, са и ще бъдат един от духовните центрове на света.

;

Цялото интервю на Даниела Кънева със Стилиян Иванов вижте във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева очаква по-голям напредък за историята със Северна Македония
Екатерина Захариева очаква по-голям напредък за историята със Северна Македония
Предстои трети ден на протести в Габрово след сблъсъци и подпалени къщи снощи
Предстои трети ден на протести в Габрово след сблъсъци и подпалени къщи снощи