НОВИНИ

Шефът на полицията в Габрово подаде оставка

Директорът на полицията в Габрово подаде оставка. За нея настоя премиерът Бойко Борисов след протестите и напрежението в града в последните дни. Оставката е поискана и от вътрешния министър. Младен Маринов прекратява посещението си в централата на Интерпол в Лион и отива спешно в Габрово. Оценката му за работата на полицията в областния град е слаба.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:51, 12.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Протестите и напрежението в Габрово се дължат на бездействие от страна на полицията, категоричен е премиерът. Според Бойко Борисов отговорност за това носи директорът на Областната полиция.

Бойко Борисов - министър-председател: Оставката или поемането на отговорност на този директор трябва да е факт веднага, щом си дойде министърът. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат такива групи, както ми докладват и чувам, да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града. Това е ролята на полицията - да не го допусне.

Вътрешният министър съобщи, че проверка на работата на полицията в Габрово е започнала още след инцидента в денонощното магазинче.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Решението ми беше да поискам днес оставката на областния директор, тъй като явно има пропуски в организация на цялостната работа и действия и комуникация с органите на местната власт и прокуратурата и съда в града и областта. Така, че оставката е факт.

Маринов е категоричен, че проверката продължава, за да се разбере дали има и други слаби звена в Областната полиция, където са необходими промени. Утре вътрешният министър ще отиде в Габрово.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: На място вече да разговаряме с гражданите, надявам се емоцията да не надделява над разума. Нека хората да протестират, разбирам техния гняв, разбирам тяхното искане за справедливост и за нормален живот.

Премиерът Борисов е категоричен, че напрежението в Габрово не трябва да се използва за етническо противопоставяне и с предизборни цели.

Бойко Борисов - министър-председател: Няма незадържан ром, извършил престъпление. Има български граждани незадържани, а роми незадържани няма. Недейте настройва хората и етносите едни срещу други. За предишните избори имахме мигранти, сега като няма мигранти, трябва да намерим някакъв такъв етнически въпрос.
Бойко Борисов - министър-председател: Нито едните, нито другите трябва да се заиграват с тези страхове. Полицията е затова да е взела мерки. Полицията е затова ако, както чувам големи групи са се разхождали нагоре-надолу, и притесняват майките, децата или хората, полицията къде е - да са ми докладвали да изпратя още 100-200-300 полицаи.

Според премиера е допусната груба грешка като първоначално са освободени извършителите на побоя над магазинера в Габрово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ и Aлбанската РТШ подписаха меморандум за разширяване на сътрудничеството
БНТ и Aлбанската РТШ подписаха меморандум за разширяване на сътрудничеството
Частна работилница за фалшиви български документи разкри полицията в Шумен
Частна работилница за фалшиви български документи разкри полицията в Шумен