НОВИНИ

Нено Димов: С 60% са намалели превишенията на замърсяване на въздуха

С близо 60% са намелели превишенията на замърсяване на въздуха в България за 8 години. Това показва сравнителен анализ, представен от екоминистърът Нено Димов по време на Европейската конференция за въздуха. Той отчете, че 6 общини от общо 28, заради чиито мръсен въздух страна беше осъдена от Европейския съюз, вече покриват нормите и са извън наказателната процедура. Очаква се скоро още 3 общини да стигнат нормалното равнище на замърсяване.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:26, 12.04.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Човек си поема дъх почти по 26 000 пъти на ден. Ако въздухът е мръсен, това означава хиляди дози отрова.

Според данни на екоминистерството обаче дишаме все по-чист въздух. През 2011 г. само в 9 от 38 станции въздухът е по-чист от общоустановената норма. През 2018 г. обаче броят им нараства до 29.

Нено Димов, министър на околната среда и водите Това е забележителен резултат.

И все пак една сериозна част от българските граждани все още не могат да се похвалят, че дишат чист въздух.

Колкото до столицата, само в един район се отчита постоянно сериозно превишаване на нормата - Надежда.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: 70% от хората смятат, че проблемът е решим с тяхното лично участие. Факт е, че когато става дума за лично ограничение като каране на автомобил или употреба на дърва и въглища за отопление готовността за участие намалява

И все пак 10% от софиянци вече оставят колите, когато има превишение на фини прахови частици.

Анализите показват обаче, че те не са най-коварния замърсител на въздуха. На първо място е отоплението на твърдо гориво. Затова Столичната община е осигурила около 60 млн. лв. за следващите три години, с които 55 хиляди домакинства да подменят отоплението си. За същата цел ще се отпуснат и 44 милиона лева по оперативна програма "Околна среда".

Но дори логото на събитието призовава гостите му да са откровени, забеляза екоминистърът. На него пише СофЕър, но с малко въображение може да се прочете и като СоуФеър. Или преведено от английски - "толкова честно".

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Честно казано проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността.

Защото най-често хората предпочитат да се отопляват на дърва и въглища, именно защото нямат пари за друго гориво. Но според екоминистъра, освен на възможности, опазването на околната среда е и въпрос на манталитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Новите изтребители Ф-16 ще бъдат купени максимално бързо
Бойко Борисов: Новите изтребители Ф-16 ще бъдат купени максимално бързо
Опозиция и управляващи отправиха критика към действията на полицията в Габрово
Опозиция и управляващи отправиха критика към действията на полицията в Габрово