НОВИНИ

Декларираме доходите за 2018 г. след 10 януари

10 дни по- късно от обикновено ще започва годишната кампания за деклариране на доходите за 2018 г., съобщиха за "По света и у нас" от НАП. Скъсява се и срокът, в който можем да подаваме декларации, за да получим отстъпка върху дължимите данъци. Още подробности от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
20:16, 23.12.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Близо 600 000 физически лица и 400 000 фирми трябва да подадат данъчни декларации.Новата кампаня обаче ще стартира с повече от седмица закъснение.

Росен Бъчваров- говорител на НАП: Данъчната кампания няма да започне 1 минута след полунощ, както обикновено, а на 10 януари. Това е много важна промяна, който засяга както електронната услуга за подаването на декларацията за доходите, така и физически за офисите на НАП. Основният мотив всъщност е свързан с подготовката за 2020 г., когато НАП ще предоставя предварително попълнени данъчни декларации, но това е чак през 2020 г.

Плащането на здравни вноски от самоосигуряващите се граждани от 1 до 10 януари ще става само по банков път чрез търговските банки, тъй като през този период и пос терминалите в офисите на НАП също няма да работят. Скъсява се и срокът за ползване на данъчна отстъпка.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: От 10 до 31 януари е срокът, в който физичесикте лица, които искат да ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне трябва да внесат деклариця, било по интернет или в офисите на НАП.

От НАП напомнят, че можем да ползваме облекчения върху данъците само, ако сме се издължили към фиска.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Нашият съвет е който иска да ползва 5 % намаление или който и да е вид данъчни облекчения, било то за деца, било за ипотечен кредит за млади семейства, било дарения или без значение за кой вид, преди това това да провери дали няма някой стар неплатен дълг, да го плати и едва след това да декларира доходите си.

До 10 януари няма да функционира и електронното подаване на заявления за регистрация или отписване по ДДС. Това ще става само на хартия в офиси на НАП по регистрация на фирмата.

Едва след 10 януари приходната агенция ще предоставя и резултатите от обработените данни за подадените онлайн уведомления от фирмите за трудови договори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бензинът достигна най-ниска цена от 30 месеца насам
Бензинът достигна най-ниска цена от 30 месеца насам
Прокуратурата започва разследване на катастрофата край Пазарджик
Прокуратурата започва разследване на катастрофата край Пазарджик