НОВИНИ

Даниел Митов в "Панорама": "Не настъпва апокалипсис за България и ЕС"

Спокойствието след референдума във Великобритания няма да дойде лесно. Трябва да се обмислят следващите стъпки. Нужно е да си направим и изводи, които европейските лидери избягваха в продължения на десетилетия. За това призова министърът на външните работи Даниел Митов в студиото на "Панорама".

bnt avatar logo
от БНТ
21:26, 24.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Референдумът във Великобритания се превърна в нещо различно - един от основните пунктове беше миграцията, всяваше се страх за наплив от имигранти на Острова. Но над 50 % от миграцията във Великобритания обаче, не е от страни от ЕС, заяви Митов.

По думите му не настъпва апокалипсис за България и ЕС. Европа има нужда от лидерство, съобразяване с геополитическата ситуация, такава каквато е.

Една от опасностите е различията между млади и стари. И тук (в България) има същия феномен. Младите виждат бъдещето си в Европа, други виждат минали времена, които никога няма да се върнат, каза външният министър

Според него България губи важен съюзник, предвид близостта ни в позициите по енергийната политика, също и по въпроса за раширяването към Западните Балкани.

Икономическите последствия за самата Великобритания ще бъдат много тежки. Тепърва евроскептиците там ще осъзнават, че сметката ще дойде много по-бързо, отколкото са очаквали, заяви още външният министър Даниел Митов в предаването на БНТ "Панорама".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британците ровят за ирландски паспорт в Google
Британците ровят за "ирландски паспорт" в Google
Излизането на Великобритания ще намали евросредствата, които получаваме
Излизането на Великобритания ще намали евросредствата, които получаваме