Даниела Дариткова: Мораториумът върху лекарствата е временна мярка

Мораториумът върху иновативните лекарства може да отпадне преди края на 2018 година, ако у нас се постигне прозрачна лекарствена политика. Това заяви в "Денят започва" председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Към момента има забавяне с изграждането на системата за електронен търг на лекарства заради поредно обжалване. Именно електронната търговия с лекарства и електронните досиета на пациентите могат да гарантират прозрачната политика в този сектор.

от БНТ
08:46, 15.12.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в НС, ГЕРБ: Новите молекули ще навлизат в терапията на пациентите, ще бъде гарантирана тяхната употреба и то прозрачно. На този стадий на заболяването, когато именно е необходимо тяхното включване, ще бъде гарантиран достъпът им до пациентите, които се нуждаят от тази терапия, всички тези временни мерки могат да бъдат преустановени. Това е необходимо, защото гарантира сигурността на българските пациенти.

Тя отбеляза, че 32 нови молекули са допуснати през 2017 г., те няма да се плащат от НЗОК през следващата година, но са налични.

Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в НС, ГЕРБ: Те са съвсем нови, те не са плащани въобще. Новите молекули ще се анализират и ще се прецени тяхното присъствие в терапевтичните схеми, трябва време да се разпишат терапевтичните стъпки. Не може да сме сигурни, че медикаментите, които се изписват и използват на пазара, стигат до българските пациенти. Всички лекарствата, с които се лекуват българските пациенти през 2017 г., ще бъдат заплащани и през следващата година.

Тя поясни, че не бива да се експлоатират страховете на хората.

Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в НС, ГЕРБ: Имаме предвидени 1 млрд. лева за лекарства. Имам 300 милиона за лечение на онкологични заболявания и не е абсолютна тази сума, в тези рамки трябва да направим възможното новите молекули да навлизат при ясни терапевтични индикации. Имаме информация от МЗ, че тези медикаменти, за които стана въпрос и в парламента, не са все още включени във фармакотерапевтичните ръководства. Ръководствата, които показват на кой етап от заболяването с какво точно трябва да е лекуван пациента.

Председателят на здравната комисия обясни, че точният термин за мораториума е временна забрана за плащането на нови молекули през следващата година от НЗОК, което не е единствената забрана. Забранихме и касата да плаща за нови дейности и лечебни заведения през новата година, добави Дариткова.

Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в НС, ГЕРБ: Целта е да имаме една стабилна финансова рамка, която да позволи свършеното във времето от изпълнителната власт да се реализира. Имаме натиск от различните структури в здравеопазването - от една страна за включване на нови медикаменти, от друга - на нови дейности. Бюджетът трябва да е балансиран, за да издържи на всички предизвикателства.

Вижте целия разговор във видеото.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Очакват се нови протести след петъчната молитва в Ерусалим
От нашия пратеник: Очакват се нови протести след петъчната молитва в Ерусалим
Анелия Клисарова, БСП: Парите за иновативни лекарства няма да нарушат бюджета
Анелия Клисарова, БСП: Парите за иновативни лекарства няма да нарушат бюджета