НОВИНИ

Какви промени ни очакват с Бюджет 2018?

От началото на годината досега заплатите в страната са се увеличили средно с 10%, показват данните на синдикатите у нас. Очаква се тенденцията да се запази и през следващата година, особено след нарастването на минималната работна заплата от 1-ви януари. Ето какви още промени ни чакат с бюджет 2018-та г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:10, 31.12.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

От 1-ви януари минималната работна заплата става 510 лева, което от своя страна увеличава и минималната вноска на самоосигуряващите се лица. И тази година се запазва тенденцията все повече хора да се осигуряват на най-ниската възможна заплата. Техният брой вече достига над 400 000 при едва 8000 души преди пет години.

От Нова година нараства и минималният гарантиран доход с 10 лева до 75 лева. Той се използва като база за изчисление на част от социалните помощи и подпомагането, което получават за интегриране лицата с увреждания.

Увеличението ще доведе до нарастване с 15% на размера на месечните добавки за социална интеграция изплащани по закона за интеграция на хората с увреждания, ръст ще има и при месечните и еднократни помощи по закона за социалното подпомагане. Минималният гарантиран доход се използва и като основа за изчисляване на целевите енергийни помощи, тези за наем и за общинско жилище.

Независимо, че има минимална работна заплата, по браншове се променят минималните осигурителни прагове с почти 4%. Мярката също е въведена административно.

Усещат ли обаче българите увеличението на заплатите вижте във видеото.

Според младите хора, пари има за тези, които искат да работят и се стремят към това.

- Има глад за специалисти, дори в кол центровете, зависи колко психически издръжлив си, защото си е стрес, но за младите има възможности, стига да имат поне малко техническа грамотност и ниво на езика, за мен е достатъчно.

-Според мен влиянието на чуждестранните компании, това, което става в Бизнес парка повдига донякъде стандарта, в София специално и заплатите се увеличават.

Не всички обаче мислят, че увеличението на доходите се отразява реално на джоба на българите.

-Аз имам бизнес с дрехи, даже хората са по-бедни, отколкото бяха.

- БНТ:Това означава, че купуват по-малко.

-Да.

Пенсиите също остават на ниски нива въпреки готвените увеличения.

- Пенсията не трябва да бъде по-малка от минималната заплата, примерно 510 лева, както ще стане през нова година. След като този човек е работил цял живот и направим повечето от нещата, които се виждат, не можем да казваме, че е голяма заслуга било, че станала 200 лева и какво са 200 лева? Ние сме обаче хора оптимисти, не се даваме

В новият бюджет е заложено и увеличение на минималната пенсия но не от първи януари, а от 1 юли като тя трябва да достигне 207,60 лева.

Нараства и минималният осигурителен доход за земеделските стопани като той става 350 лева.

Увеличение ще има на майчинските за втората година от раждането на детето - те вече ще бъдат 380 лева .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живите архиви: Припомнете си Новогодишната програма от 1968 г.
"Живите архиви": Припомнете си Новогодишната програма от 1968 г.
Пирогов е в готовност за новогодишната нощ със засилени екипи
"Пирогов" е в готовност за новогодишната нощ със засилени екипи