НОВИНИ

Стартира кампанията на БНТ "Дари кръв"

Българската национална телевизия стартира кампания за бъзвъзмездно и доброволно кръводаряване.

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 27.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Проектът „Дари кръв" се осъществява съвместно с Националния център по трансфузионна хематология и Първа инвестиционна банка. Сред лицата на кампанията са и водещи на "По света и у нас".

Ако и вие искате да помогнете, елате в лекарския кабинет в сградата на БНТ между 9:30 и 13:30 часа. А след София, кампанията продължава и в Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

Повече информация за датите и местата, където можете да дарите кръв, ще откриете на сайта на Националния център по трансфузионна хематология www.ncth.bg .

С кампанията организаторите целят да се популяризира доброволното кръводаряване, което може да спаси хиляди човешки животи. Водени от желанието да подпомогнат дарителството у нас, зад инициативата застанаха водещите на БНТ Аделина Радева, Спас Кьосев и Ути Бъчваров, актьорът Христо Мутафчиев, поп певецът Любо Киров, музикантът Митко Кърнев, сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков.

Защо се налага да правим кампании за кръводаряване и защо липсват редовните кръводарители, обясни националният консултант по трансфузионна хематология Николай Андреев:

Защото нямаме обучение и информация. Надявам се да направим един документален филм. Да показваме пътя на дарената кръв, чрез всички медии да показваме какво представлява кръводаряването, какво се случва по време на целия процес, че ние не правим нищо тайно и че всичко е в интерес на пациента. Ако се знае целият този процес, няма да има проблем за дарителя. При всички случаи трябва обучение, това започва още от училище. Трябва да се промени манталитета.

Още за инициативата "Дари кръв" вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ гласуване за генерален секретар на ООН
Второ гласуване за генерален секретар на ООН
В. Чернева: Екстрадицията на Гюлен може да се проточи заради дългата процедура
В. Чернева: Екстрадицията на Гюлен може да се проточи заради дългата процедура