НОВИНИ

Йордан Господинов: Рибарите не са виновни за смъртта на делфините

Беше грозно да се каже, че рибарите са виновни за смъртта на делфините, заяви в "Денят започва" председателят на Асоциацията на рибните производители д-р Йордан Господинов. Той отрече заключението на отделни екологични организации, че над 90% от смъртните случаи на делфини по морето се дължат на рибно-стопанска дейност.

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 27.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
Д-р Йордан Господинов, председател на Асоциацията на рибните производители: Не сме виновни за смъртта на делфините. Не е изключено някой делфин да се оплете в рибарски мрежи, но тези мрежи са много малък процент от риболовните уреди, с които рибарите извършват дейност в морето. Има случаи в годините, когато намираме делфини, оплетени в рибарски мрежи, но това са предимно специализирани риболовни уреди. Много малко са случаите в стационарни мрежи, с които се лови калкан, защото мрежите са тънки като влакно и е много трудно делфин да бъде оплетен в такава мрежа.

Господинов предположи, че е възможно смъртта на делфините да се дължи на някакви заболявания, замърсяване на морето в определени ареали или на физиологична старост. Според него, обаче, трябва да се докаже научно каква е причината за повишената смъртност при делфините. Това може да стане чрез аутопсия на скоро умрели делфини от Българска агенция по безопасност на храните, за да се установи причината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​20 години бивша книжарница работи като параклис​
​20 години бивша книжарница работи като параклис​
Разкриха програмата на филмовия фестивал в Торонто
Разкриха програмата на филмовия фестивал в Торонто