НОВИНИ

Отлив от професията „Фермер“

Не достигат квалифицирани кадри в селското стопанство, твърдят производители от русенския регион. Няма и достатъчно желаещи да учат професии, свързани с фермерство и зеленчукопроизводство, защото трудът не е механизиран и отблъсква младите.

bnt avatar logo
от Ива Колева
20:40, 26.07.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Валентин Друмев отглежда зеленчуци от 30 години. Казва, че професията не е атрактивна за начинаещите, защото изисква много труд. Споделя, че младите не искат да се занимават със селско стопанство, защото не е доходоносно и престижно.

Валентин Друмев: „Ако не сме ние, аз, да речем, бащата на младите хора, никой млад човек няма самостоятелно да хване да се занимава. Защото никой не му помага.“

Отливът на желаещи да се занимават със селско стопанство се забелязва и в първата в страната професионалнa гимназия по земеделие. В Русенското училище „Ангел Кънчев” в Образцов чифлик тази година не могат да запълнят паралелката за фермери. Причината според директорката Милена Досева е в демографския срив.

Милена Досева - директор на гимназията в Образцов чифлик: „За съжаление, не можахме да направим паралелка с максимален брой. Предвид това, че сме аграрна държава, имаме нужда от такива специалисти.“

Адлин Юсеинов е сред изключенията. Тази година той ще бъде 12-и клас. Иска да се занимава с растениевъдство.

Адлин Юсеинов: „Занапред мисля, че ще има работа в тази професия и ме влече тази професия.“

Ученикът допълва, че ще разчита предимно на собствените си знания и умения, а не на евросубсидиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Боровец откриват безопасни маршрути за скално катерене
В "Боровец" откриват безопасни маршрути за скално катерене
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Старата кола в радост и мъка
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Старата кола в радост и мъка