НОВИНИ

Бутнаха кино Сердика

В София емблематичното кино Сердика остава в миналото. След по-малко от година и половина то ще се превърне в луксозен хотел - част от една от най-големите хотелски вериги в света.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
20:22, 26.07.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Шумът на прожекционната машина в легендарното кино „Сердика" отдавна е утихнал. Днес са останали само отломки... и струпаните една върху друга седалки, попили праха на отминалите вълнуващи истории на седмото изкуство.

Това са кадри от "края на една романтична епоха", заснети от актьора Стефан Вълдобрев.

От вчера багери започнаха да разрушават любомото на поколемния софиянци кино Сердика.

След по-малко от 2 години една от най-големите хотелски вериги в света ще посреща гостите на София. От район "Оборище" приветстват новия проект - като перспектива за развитието на тази част от града.

Васил Цолов: Най-накрая сградата на бившото кино "Сердика" започва да се случва нещо около нея.

Това е една хубава стъпка, изграждането на един нов комплекс на това място, което всъщност ще бъде един голям бенефит за район "Оборище", а и за центъра на София.

Към момента кметството е дало разрешение за премахването и разрушаване на сградите. Това трябва да приключи края на октомври.

Васил Цолов: Самата сграда не е паметник на културата, но така или иначе има норми, в които строители, архитекти, проектанти трябва да се вместят, за да могат наистина в този район, в този квадрат, който е защитен от паметниците на културата, наистина да се получи сграда, която да отговаря и да се вписва в този фон.

Това означава, че ще трябва да бъдат спазени изискванията за височината на сградата, както и запазването дъговидната й форма. Т.е. архитектурният облик на площада ще се запази. Но само на пръв поглед. Зад маската на стъклената фасада филмите вече няма да намират своя дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца се къпят в градските фонтани на София
Деца се къпят в градските фонтани на София
Скъпи вносни домати и краставици на борсата в Първенец
Скъпи вносни домати и краставици на борсата в Първенец