НОВИНИ

Парламентът прие окончателно съдийското самоуправление

На извънредно заседание депутатите приеха окончателно част от текстовете в Закона за съдебната власт. Една от ключовите промени е за съдийското самоуправление. Отпадна предложението за кадрови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет. Според правосъдния министър Екатерина Захариева прилагането на текстовете ще бъде успешно и ще има видими резултати за магистратите и гражданите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:38, 26.07.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Депутатите разшириха правомощията на общите събрания на съдиите. Те ще могат да изслушват кандидатите за председател на съответния съд, да дават становища по законопроекти, да приемат вътрешни правила за работа. Според опозицията това е пробив в организацията на съдебната власт.

Четин Казак - ДПС: Пробив, който залага във функционирането на съдебната система мини, които не се знае къде и как могат да се задействат. Ще създадем нови невиждани досега конфликти, проблеми, партизиране, групиране във всеки един съд.
Данаил Кирилов - председател на Правната комисия в НС: Аз служих 2 години в българската армия като сапьор и мините не ме плашат, защото е важно да се знае тактиката за тяхното обезвреждане.

Магистратите няма да използват тези възможности за затваряне, за групиране, за сепариране.

Според левицата съдийското самоуправление няма да сработи.

Филип Попов - БСП-лява България: Това ще доведе наистина до по-голям хаос, до създаване на различни групички и лобита в самата система.

Според правосъдния министър критиките на опозицията са неоснователни.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Фактът, че последните изследвания показват, че съдиите подкрепят съдийското самоуправление, това са отговорни хора и в никакъв случай не съм съгласна с критиките, че общите събрания се превръщат в кадровия орган. Няма лошо те да могат да изслушват кандидатите за председател, за заместници, и в момента това дори се прави в някои от съдилищата, така че в никакъв случай не се изземват правомощията на ВСС, който си е кадровият орган.

Този законопроект ще помогне добрите съдии и прокурори да имат добър старт в кариерното развитие.

След приключване на мандата им, членовете на ВСС ще се връщат на същите позиции, които са заемали преди това. Беше отхвърлена идеята на Патриотичния фронт и левицата те да заемат по-високи длъжности.

Емил Димитров - Патриотичен фронт: Някои казаха, че това е бонус. Не, ще е санкция, ако те бъдат оставени на същите или на по-ниски.
Петър Славов - Реформаторски блок: Създава на практика впечатление за едни хора едва ли не така богопомазани.

Парламентът отхвърли идеята да има независим заместник-главен прокурор по корупцията. Гласуването на закона продължава и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на октомври завършват част от водния цикъл на Банско
До края на октомври завършват част от водния цикъл на Банско
Пик на магнитните бури
Пик на магнитните бури