НОВИНИ

Напоителни системи не могат да осигурят вода за посевите в Русенско

Заради ограничените възможности на "Напоителни системи" да си изпълняват функциите земеделските производители в Русенско от години се опитват да се справят сами с осигуряването на вода за посевите. Малка част от тях инвестират средства в съвременни системи за напояване, а повечето правят индивидуални сондажи, което води до разходи и оскъпява продукцията.

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 27.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В Русенска област „Напоителни системи” осигуряват вода от р. Дунав само в 3-4 селища. В Община Сливо поле станциите не работят. Така хората са принудени сами да търсят водоизточници. Земеделските стопани там са 550, повечето – зеленчукопроизводители. Пламен Генчев от с.Борисово обработва общо 2 400 хектара земя. Освен ечемик и пшеница, отглежда и 1 500 дка царевица.

Пламен Генчев – зърнопроизводител: Не само за зеленчукопроизводителите, но и за зърнопроизводителите е голям проблем без вода, затова всички правят сондажи да си изкарат вода.

Това обаче води до по-големи разходи на стопаните.

Пламен Генчев – зърнопроизводител: По принцип се оскъпява, защото веднъж я изваждам от земята, което е електроенергия, после тепърва трябва да я закарам до блоковете. Навремето исках да напоявам с Дунавска вода, пробвахме да направим сдружение, но те не тръгнаха, затова реших да взема поливни машини.

Оказало се, че и те не са достатъчно ефективни – с тях полива 800 дка царевица, но 200 вече са изсъхнали. Затова Пламен Генчев направил система за капково напояване.

Пламен Генчев – зърнопроизводител: При неполивни условия сме жънали 400-500кг от дка царевица, при поливането с поливните машини – 10200, а при капковото съм стигал и до 2 тона добив от декар.

Пламен Генчев показа системата за капково напояване пред румънските си колеги, които имат същият проблем с намален капацитет на напоителните системи. И двете страни коментираха, че шансът за по-дребните производители са възможностите за европейско финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Православната църква почита Св. Седмочисленици
Православната църква почита Св. Седмочисленици
Седмица на безплатна проверка на автомобилните гуми
Седмица на безплатна проверка на автомобилните гуми