НОВИНИ

Маите имали тунел към отвъдното?

Мексикански археолози откриха система от канали под храм на племето маи сред руините на древния град ПаленКЕ. Според експерти, за древната цивилизация лабиринтът може да е служил като символичен път към отвъдното.

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 27.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Хидравличната система е била открита с използването на сонар. Тя се намира под известния Храм на надписите от седми век, в който се помещава гробницата на древния владетел Пакал. Именно значимостта на монарха и храма навежда историците на мисълта, че каналите под сградата може да са изградени заради особените вярвания на маите по отношение на живота след смъртта.

Друга причина да се смята, че тунелите може да символизират пътя към отвъдното е надпис в гробницата на Пакал, според който за да бъдат приети в другия свят, мъртвите трябва да бъдат потопени във вода.

Самите канали са на няколко нива и в тях все още има течаща вода. Археолозите все още търсят отговорите на множество въпроси, възникнали след откритието, включително точната дължина на системата от канали, както и откъде конкретно започва. Друг въпрос е дали хидравличното съоръжение е изградено преди храма на надписите или след това. Руините на Паленке са едно от най-мистериозните археологически находища.

Градът е бил един от най-големите културни центрове на маите в периода между 600-та и 800-та година от новата ера и седалище на властта на династията Пакал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В. Чернева: Екстрадицията на Гюлен може да се проточи заради дългата процедура
В. Чернева: Екстрадицията на Гюлен може да се проточи заради дългата процедура
Богатството да даваш. Защо една българка избра Уганда?
Богатството да даваш. Защо една българка избра Уганда?