НОВИНИ

ГЕРБ и БСП в спор в НС за шествието на президента

ГЕРБ призоваха президента Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Левски. Поводът - поведението на хора от шествието, което той оглави до паметника на Апостола.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:05, 20.02.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Още в първите минути на днешния пленарен ден се стигна до размяна на остри реплики между ГЕРБ и БСП.

От ГЕРБ смятат, че президентът Румен Радев носи отговорност за поведението на хора от шествието, което вчера той оглави да паметника на Васил Левски. Снощи по време на церемонията пред паметника се стигна до скандирания и освирквания по време на изказването на столичния кмет Йорданка Фанддъкова. Според ГЕРБ това поведение е недопустимо, безпрецедентно и срамно. Те призоваха останалите политически сили да се разграничат от опитите за политическа злоупотреба с паметта на Апостола.

От БСП пък защитиха президента Румен Радев и заявиха, че именно той вчера е призовал да не се стига до освирквания пред паметника на Левски.

Тома Биков, ГЕРБ: Румен Радев премина граница, от която няма връщане назад. Вместо да изпълнява задължение на президент на всички българи, той прие да бъде тартор на партийна агитка. За парламентарната група на ГЕРБ той ще остане такъв до края на мандата си. Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превърна в разединител на българския народ, който паратизира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет. Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция.

Останалите политически сили не коментираха темата в пленарна зала.

И още една новина от НС - депутатите приеха доклада на временната анкетна комисия, която проучваше скандала с изтичането на данни от НАП.

Драгомир Стойнев, "БСП за България": Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на политическа партия ГЕРБ. Не считам това за необходимо и неадекватно. Шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва или ръководи в дадено шествие. Но при вас, като че ли, основният проблем е защо той не хвали правителството. Именно президентът призова да не се освиркват политици. Вие трябва да си отговорите защо българските граждани ви освиркват, вината не е в БСП и президента, трябва да я търсите във вас.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 души са задържани при спецакцията на полицията и жандармерията в Благоевград
15 души са задържани при спецакцията на полицията и жандармерията в Благоевград
Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет
Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет