НОВИНИ

Делото КТБ: 4 милиарда лв. кредити на фирми, свързани с Цветан Василев

Делото за фалита на КТБ. Основният свидетел Бисер Лазов днес разказа пред съда, че задълженията към КТБ на фирми, контролирани от Цветан Василев, са били за близо 4 милиарда лева. Той обеща да предостави документи, които доказват твърдението му. Лазов заяви още, че на 23 юни 2014 г., във Виена, Василев е заявил, че няма да се върна в България.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:24, 10.07.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Пред съда Бисер Лазов разказа, че на 23 юни 2014-а заминал за Виена, където имал среща с Цветан Василев. Представил му последния отчет от деня, в който банката е поставена под особен надзор. От него ставало ясно, че от централната каса на банката, както и от касите на дружествата, чрез които Василев държи мажоритарния акционерен дял в КТБ липсват общо 400 милиона лева. Според Лазов, тогава пред адвоката си, Василев бил признал, че е взимал пари от касите. Други близо 4 милиарда били кредити на фирми, които Василев контролирал чрез подставени лица - служители на банкера. Лазов му предложил да подпише протокол, с който Василев изкупува тези фирми, заедно със задълженията.

Бисер Лазов, свидетел по делото за фалита на КТБ: Той категорично отказа да поеме да поеме отговорност. Със заетата от него позиция, ама всъщност аз не съм подписвал нищо.

Лазов твърди, че Василев казал отговорност да носят директорите на банката и управителите на фирмите. Обяснил, че ще възложи на експерти изкуствено да надуят цената на активите, за да преодолее кризата. Обявил и решението си да не се прибира в България.

Бисер Лазов, свидетел по делото за фалита на КТБ: Обяснението беше: "може би ще ми направят нещо там.

Лазов разказа, че това била последната му среща с Цветан Василев. Прибрал се в България, а на следващия ден в телефонен разговор Василев поискал да организира прехвърлянето на акциите на БТК в друго дружество. Лазов отказал и контактите между двамата приключили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планират протести за лечението на деца с онкозаболявания
Планират протести за лечението на деца с онкозаболявания
Президентът Радев коментира машинното гласуване и сделката за F-16
Президентът Радев коментира машинното гласуване и сделката за F-16