НОВИНИ

Тренираха спасяване при верижна катастрофа на магистрала "Хемус"

Мащабно учение затвори за няколко часа днес тунел ,,Ечемишка" на автомагистрала "Хемус" в посока Варна. От МВР симулираха тежка верижна катастрофа с много пострадали, за да проверят подготовката на спасителните екипи. В учението участваха едни от най-добрите международни експерти при справяне с кризисни ситуации в тунели.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:15, 10.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

По сценарий верижната катастрофа е предизвикана след удар между лека кола и камион. Двамата шофьори загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ край пожара катастрофира няколко метра след това. В димния капан попадат още пет коли. Работата на спасителите е да загасят пожара, да окажат първа помощ на затиснатите пътници и да ги транспортират до най-близката болница.

Главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН: Димът убива хората. След това е топлината. Добре е нашите екипи да бъдат подготвени. Да знаят каква е ситуацията, какво може да ги очаква.
Главен комисар Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: За нас беше най-важното да покажем, че има стиковка между всички служби, които действат в такава ситуация.

В учението участваха и експерти от Швейцария. Сред тях е и Кристоф Вутенбах, който е командир на спасителна група. По думите му подобни операции са едни от най-сложните.

Кристоф Вутенбах, пожарникар от Швейцария: Най-опасното в тази ситуация е горещината в тунела и задимяването. Когато успееш да контролираш дима, печелиш битката.

Изключително важно за безопасността при такъв тип пожари е вградената система за вентилация.

Тунелът е с дължина 775 метра и е ремонтиран през 2017 г. Той отговаря на всички европейски изисквания за бърза реакция при инцидент.

Там, където тунелите все още нямат система за вентилация от пожарната използват специални апарати с двигатели, които обръщат въздуха.

Малина Крумова, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата": Всички такива тунели се оборудват в момента, включително част от ремонта на Витиня, който трябва да бъде направен е свързан с изпълнение на европейското законодателство.

В учението участваха близо 300 души, сред които и доброволци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София и Скопие потвърдиха промените в учебниците по история за 5-и и 6-и клас
София и Скопие потвърдиха промените в учебниците по история за 5-и и 6-и клас
А. Запрянов: Преговорите за F-16 бяха по-лесни на военно-политическо ниво
А. Запрянов: Преговорите за F-16 бяха по-лесни на военно-политическо ниво