Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Започна умъртвяването на свине заради африканската чума в Плевенско

Правителството отпусна 3 млн. и 700 хил. лева за борба с африканската чума по свинете. В нови огнища у нас, шест села в Плевенско, започна умъртвяване на животните в риск.

от Екип на "По света и у нас"
19:01, 10.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Болестта засегна първо селата Жернов и Новачене. Въпреки, че свинете там бяха умъртвени, заразата по животните плъзна към още 6 села - Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш Войвода, Санадиново и Бацова махала. В село Брест голяма част от стопаните опитали да решат проблема сами.

Цецо Луканов, кмет на с. Брест: Доста от прасетата бяха заклани, липсваха днеска.

Заразата най-вероятно е дошла от северната ни съседка.

Бойко Борисов, министър-председател: Две години успяхме да избутаме този бич извън България, докато вилнееше в околностите, но сега с румънските туристи явно огнищата се увеличават, затова предлагам 3,7 млн. лв. да гласуваме за земеделието.

Българската агенция по безопасност на храните ще дезинфекцира на границата ни с Румъния и селата, в които заразата вече е факт.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Няма открита ваксина, няма лечение, единствената открита възможност за ограничаване и изключване на това заболяване от нашата територия са превенционните мерки и евтанизиране на заболелите и открити животни.

Мерките не са единствено за стопаните на домашни свине. Ловците също може да пренасят заразата в случай, че в района им на ловуване са минавали заразени диви свине. Затова за всеки ловец има правила.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Русе: Облеклото, с което е бил, да го подложи на една термична обработка в пералнята на най-висока температура.

За обезщетения на стопаните, чиито животни са умъртвени, тепърва ще се мисли.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
А. Запрянов: Преговорите за F-16 бяха по-лесни на военно-политическо ниво
А. Запрянов: Преговорите за F-16 бяха по-лесни на военно-политическо ниво
Мая Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха
Мая Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха