НОВИНИ

Депутатите отложиха гласуването на програмата за модернизация на армията

Депутатите отложиха за утре гласуването на програмата за модернизация на Българската армия. ГЕРБ, ДПС, Обединените патриоти и БСП дадоха заявка, че ще подкрепят проектите за купуването на нов тип изтребители и машини за пехотата на стойност малко над 3,2 млрд. лв. Единствено от „Воля“ призоваха модернизацията на армията да се случи в по-подходящо време.

Александър Марков
от Александър Марков
19:32, 07.06.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Българският Парламент трябва да отговори на един основен въпрос, обявиха от ГЕРБ - заслужава ли Българската армия да бъде модернизирана?

ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана, ГЕРБ: Да, необходимо е, защото армията трябва да бъде модерна, защото имаме задължение ние към армията, защото тя ни пази. Ами че ние 30 години не сме инвестирали в армията.
ген. Симеон Симеонов, ДП: По въпросите на сигурността и отбраната е необходимо надпартийно мислене и действие, тоест поведението да бъде едно - единомислие.
ген. Кольо Милев, „БСП за България“: Пак бързаме, трябваше и трите проекта да влязат заедно. Сухопътни войски 15 години ги лъжем, 15 години. Сега останаха излъгани Военноморските сили.
;

Пред гостите - висши военни - БСП и ГЕРБ спориха за управлението в отбраната през последните 10 години.

Петър Витанов, „БСП за България“: Армията ни е изправена пред много тежки проблеми, свързани с хронично недофинансиране и недалновидно управление в сектора през последното десетилетие.
адмирал Пламен Манушев, ГЕРБ: Категорично не е така. 90-те години нямаше храна за армията. Сами я изхранвахме. Имахме свинарници, паткарници, пилчарници, градини. Матросите ми половината работиха там, за да изхранваме армията. Не да я въоръжаваме.
;

Проектите за армията породиха и разцепление сред Обединените патриоти. „Атака“ поиска Русия да участва в конкурса и попитаха защо един от мотивите в проектите е и ситуацията в Украйна и Сирия.

Десислав Чуколов, Обединени патриоти: Ние ще се включим в тия конфликти в Украйна и Сирия ли? С такива ли намерения ще харчим тия 3 млрд.? От ОП ние поставихме този въпрос за пенсиите и доходите в България. Това са истинските приоритети.
Славчо Атанасов, Обединени патриоти: Не можем в момента да гарантираме националната си сигурност. Не говорим за суперсилата на региона Турция - 600 000-на армия. Гърция - 210 000, банкрутирала държава. Какво правим, г-н Чуколов, с нашите 25 000 души в момента? И затова армията трябва на всяка цена да бъде превъоръжена.

От „Воля“ остават „против“. Първо трябвало да се вдигнат заплатите на военните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова прогнозира проблем при пенсионирането на миньорите от Бобов дол
Мая Манолова прогнозира проблем при пенсионирането на миньорите от "Бобов дол"
Асоциации: Промените в пакета Мобилност не съвпадат с българската позиция
Асоциации: Промените в пакета "Мобилност" не съвпадат с българската позиция