НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене по-широк обхват на неизбежната отбрана

Промени, свързани с разширяване обхвата на неизбежната отбрана, приеха депутатите на първо четене. Текстовете, предложени от Обединените патриоти, предвиждат да не се смята за превишаване на неизбежната отбрана, когато нападателят противозаконно е влязъл в жилище. Както и при нападение нощем, насочено срещу живота на отбраняващия се, когато нападателите са две и повече лица, или въоръжен човек. Предвиждат се и по-тежки санкции при кражби. Текстовете обаче предстои да бъдат прецизирани след широко обсъждане преди второто четене на закона.

Надежда Василева
от Надежда Василева Тихомир Игнатов
18:25, 08.05.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Патриотите предлагат разширяване обхвата на неизбежната отбрана, заради зачестилите случаи на нападения по домовете на хората и ограбването на имущество. Според тях при всяко незаконно влизане в едно жилище тя трябва да бъде ненаказуема.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти, ВМРО: Нападение, което е насочено срещу здравето, живота, свободата, половата неприкосновеност на отбраняващия се, тогава, когато нападателят е въоръжен, когато са повече от един нападател или когато това нападение е нощем. До момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си.

Според ГЕРБ текстовете трябва да минат през широко обсъждане и да се прецизират преди второто четене.

Анна Александрова - председател на Комисията по правни въпроси в НС - ГЕРБ: Колегите отново са предложили същите признаци, които са били отхвърлени от КС като противоконституционни - нападението да е извършено от 2 или повече лица, или от въоръжено лице, да е извършено нощем.

Според адвокати подобни текстове са популистки, а въпросите около неизбежната отбраната в Наказателния кодекс са едни от най-сложните. Според адвокат Людмил Рангелов в този си вид текстовете противоречат на член втори от Европейската конвенция за правата на човека, който защитава правото на живот на всеки. Юристът не изключва приемането на подобни текстове да доведе до дела в Страсбург.

Людмил Рангелов: Редакцията на широката публика ще се хареса и може би ще си кажат хората - ето, най-после се прави нещо. Но ако бъде приет по този начин, веднага първите случаи при разследване и санкция по първите такива случаи ще стане ясно, че разпоредбите не са добри и са опасни.

Патриотите предлагат и повишаване на санкциите за маловажни кражби. Сега, когато те са на стойност под 2 минимални работни заплати, подлежат на административно наказание - глоба от 100 до 300 лева. Предложението е стойността да се намали до една минимална заплата.

Новата пленарна сесия започна с химна и на ръба на кворума, без БСП и ДПС.

Цвета Караянчева - председател на НС: Надявам се, че през тази сесия, въпреки предизборната кампания, ние ще продължим да изпълняваме задълженията си на народни представители.

За 2 години работа, парламентът е приел 260 закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Литвиненко: Протестът на педиатрите трябва да продължи
Проф. Литвиненко: Протестът на педиатрите трябва да продължи
Тръмп: Вицепремиерът на Китай Лю Хъ идва в САЩ за подписване на сделка
Тръмп: Вицепремиерът на Китай Лю Хъ идва в САЩ за подписване на сделка