НОВИНИ

Германия откри първите 5 км от магистрала за електромобили

Три години след като Швеция смая света с първата магистрала за електромобили, и Германия направи своя старт. Пет километра по една от най-натоварените високоскоростни отсечки във Федералната република вече са електрифицирани. Амбициите са за в бъдеще трасетата да се разраснат до 1000 км.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:10, 08.05.2019
Чете се за: 00:23 мин.
По света

А5 е аутобан в западната германска провинция Хесен. Движението там е много интензивно. Съответно и въздухът е замърсен. За да се намали изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата, там бяха взети мерки. По една от лентите на магистралата вече минават електрически жици.

Електричеството по магистралата става част от бъдещето. Не е единственото решение, но за транспортирането на стоки, със сигурност е. Лесно се изгражда инфраструктура и много бързо се инсталира.

Камионите, оборудвани с батерии, се зареждат по време на движение. Понеже са хибридни, се превключват автоматично. От шофьора не се изисква нищо освен да се движи между специалната маркировка. Проектът е финансиран от германското министерство на екологията с 14,6 млн. евро.

Сега ведомството събира данни за ефективността. От тях зависи по-нататъшно разширяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: Вицепремиерът на Китай Лю Хъ идва в САЩ за подписване на сделка
Тръмп: Вицепремиерът на Китай Лю Хъ идва в САЩ за подписване на сделка
Кабинетът гласува 27 млн. лв. за нова болница в Ямбол
Кабинетът гласува 27 млн. лв. за нова болница в Ямбол