НОВИНИ

​Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев депозира оставката си

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев депозира оставката си като народен представител. До това се стигна след като стана ясно, че НАП и прокуратурата го проверяват за данъчни злоупотреби. Случаят стана повод за словесни престрелки между БСП и ГЕРБ в пленарната зала и извън нея.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:45, 28.03.2018
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

В декларация БСП обвиниха Гамишев, че преди да стане депутат и общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, за да избегне плащането на данъци, е продал своя фирма на друга с 2 лева капитал, на чийто адрес има регистрирани още 23 фирми.

Николай Бошкилов от БСП посочи, че продадената фирма на Гамишев е имала близо 200 000 лв. данъчни задължения, които сега държавата не може да си прибере.

Николай Бошкилов - БСП: За нас е пълна загадка как продажбата на фирмата е вписана от Aгенцията по вписванията, след като тя е в списъка на големите длъжници в страната. Народният представител Гамишев олицетворява лицемерната политика на ГЕРБ. Ако си член на ГЕРБ, можеш да не плащаш данъци, да извършваш контрабанда, да пренасяш суджуци и да овладяваш областни центрове.

Реакцията на ГЕРб не закъсня. От трибуната Спас Гърневски съобщи, че Гамишев вече е депозирал оставката си и че така за пореден път ГЕРБ дава ясно послание как трябва да функционира една отговорна партия. Гърневски попита кога БСП ще направи същото за депутатите си, за които има съдебни производства, като посочи делото за купуване на гласове от Манол Генов. По темата се включи и Цветан Цветанов, за когото оставката на Гамишев е достойна постъпка.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Бих искал да се обърна към колегите от БСП, които избързаха, за да могат да извлекат някаква тема, за да правят поредния популизъм. Когато излизаш и даваш морална оценка за политическия си опонент все пак трябва да погледнеш самия себе си какво представляваш, а и пък точно БСП да говорят за морал, мисля, че е абсолютно несъстоятелна теза.

Цветан Цветанов даде гаранция, че Гамишев няма да продължи да бъде и ръководител на общинската структура на ГЕРБ в Гоце Делчев. Самият депутат се опита да избегне журналистите и да излезе от парламента, но не успя.

Димитър Гамишев - депутат ГЕРБ: Никой да не злоупотребява с партия ГЕРБ - затова аз като народен представител си подавам оставката.

Гамишев отрече при продажбата фирмата му да е имала задължения и че купувачът е бил малоимотен.

Въпрос: Защо е проверката, тогава ?

Димитър Гамишев - депутат ГЕРБ: Коя проверка ?

Въпрос: На прокуратурата и на НАП.

Димитър Гамишев - депутат ГЕРБ: Значи проверката на НАП и на прокуратурата, аз за това си давам оставката, нека всичко да си мине, да излезе наяве, какво се е случило.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата проверява анонимен сигнал срещу Гамишев. В него били изложени различни факти за финансовото му състояние и това на семейството му. В началото на седмицата главният прокурор се е самосезирал по медийни публикации и за друго данъчно престъпление на Гамишев.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: С най-общи думи представлява - сключване на сделка с търговко предприятие с цел да се избегне, установяването или в конкретния случай плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Прокуратурата ще изиска и резултатите от започналата проверка на Националната агенция за приходите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поиска да знае защо премиерът повика за консултации посланик Бойко Коцев
БСП поиска да знае защо премиерът повика за консултации посланик Бойко Коцев
Правителството гласува по 40 лева Великденски добавки за пенсионерите
Правителството гласува по 40 лева Великденски добавки за пенсионерите